KULTUURIS KUUM ⟩ Kuidas Raimo Jõerand tegi filmi mehest, kes ennast surnuks joonistas

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Raimo Jõerand on ajaloolisi dokumentaalfilme teinud aastaid.
Raimo Jõerand on ajaloolisi dokumentaalfilme teinud aastaid. Foto: Taavi Sepp

Postimehe kultuuritoimetuse taskuhäälingut külastas filmitegija Raimo Jõerand, kelle dokumentaal «Gorikaturist» portreteerib Teise maailmasõja päevil surnud kuulsat karikaturisti Vello Agorit ehk Gorit. Film avab 31. jaanuaril dokfilmide festivali DocPoint ning jõuab 3. veebruarist ka kinolevisse. Saate lõpus tuleb aga korraks külla Tristan Priimägi, et rääkida DocPointi programmist leiamalt. Jõeranna ning Priimäega vestleb kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter.

«Gorikaturist» on portreelugu legendaarsest karikaturistist Gorist, ent ka Eesti Vabariigi algusaegade ühiskondliku ja poliitilise elu koondportree. Saates selgitab Jõerand lähemalt, kuidas ta sidus Eesti kuulsaima karikaturisti teravmeelse loomingu oma dokumentaalfilmi, mis põhjustel noorem põlvkond Gorist vähe teab, miks Gori saatust ilmestab Camus' «Sisyphuse müüt» ja muudki. Saate teises pooles tuleb laiemalt juttu dokumentaalfilmide tegemisest, Jõeranna loomeprotsessist, tema huvist ajaloo vastu ning edasistest filmiplaanidest.

DocPointi raames linastub «Gorikaturist» kinos Artis 1. veebruaril kell 17 ning 5. veebruaril kell 17.30. Samuti on Filmimuuseumis alates 4. veebruarist avatud näitus «Gorikatuur».

Boonusena tuleb saate lõpus tuleb stuudiosse dokfilmide festivali DocPoint üks korraldajaid Tristan Priimägi, kellega koos nopime festivali programmist mõned pärlid, mida tasuks DocPointi-nädalal vaatama minna.

Tristan Priimägi on filmikriitik ja ühtlasi üks DocPointi korraldajatest.
Tristan Priimägi on filmikriitik ja ühtlasi üks DocPointi korraldajatest. Foto: Eero Vabamägi / Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles