Rein Veidemann pälvis esimese «Märkamise preemia»

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjandusteadlane Rein Veidemann.
Kirjandusteadlane Rein Veidemann. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kirjanduse päeva idee autor, emeriitprofessor Rein Veidemann pälvis tänavu esimest korda välja antud «Märkamise preemia». Rahalise preemia andis Veidemannile tema elutöökogumiku «Järjehoidja» 30. jaanuaril toimunud esitlusel sõpruskonna nimel üle ettevõtja ja maailmarändur Tiit Pruuli.

Preemia rahastamist koordineerinud Kultuuripartnerluse SA juhataja Meelis Kubitsa sõnul tekkis idee «Järjehoidja» esitlusele kutse saamise järel. «Tunnustust ja märkamist ei ole kunagi palju ja seda ei pea alati ootama riigi institutsioonidelt. Meil on olemas toimiv kodanikuühiskond, kes võib vajadusel operatiivselt reageerida. «Märkamise preemia» on sümboolne tänu Reinule «Järjehoidja» töö eest, selle eest, et kogu Eesti ühiskonnal on tähistamiseks juures üks ilus riiklik tähtpäev, mil on suur mõju konkreetsele loomevaldkonnale,» ütles Kubits.

Rein Veidemann, «Järjehoidja»
Rein Veidemann, «Järjehoidja» Foto: Repro

Rein Veidemann on raugematu kirega kõnelenud ja kirjutanud eesti kirjanduse tähendusest ja tähtsusest ning olnud ülikoolis professorina ja ajalehes kultuuritoimetajana eesti kirjanduskultuuri järje peal hoidja.

«Järjehoidja» kujul on lugeja ees mahukas teos, mis koondab Rein Veidemanni viimase 30 aasta kõige kaalukamad sissevaated meie kirjanduse tüvitekstidesse ja kirjanike loomemaailma. See on ühtaegu mõtlemapanev lugemine igale kirjandushuvilisele, vajalik abiline õpetajatele ning oluline maamärk meie kultuuri enesekirjelduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles