UUED FILMID KINOLEVIS ⟩ Isa viib tütre valulikule puhkusereisile ja metsamajakesse saabub maailmalõpp

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Nädala soovitus: noor Frankie Corio ja Oscari nominatsiooni saanud Paul Mescal filmis «Päikesepõletus».
Nädala soovitus: noor Frankie Corio ja Oscari nominatsiooni saanud Paul Mescal filmis «Päikesepõletus». Foto: Filmikaader

Jätkub Postimehe kultuuritoimetuse iganädalane filmirubriik «Uued filmid kinolevis», mille eesmärk on tutvustada uusi kinolevisse saabunud filme. Samuti annab kultuuritoimetuse ajakirjanik ja filmikriitik Ralf Sauter soovitusi, mida eelistada tasub. Täna, 2. veebruaril jõuab muuhulgas kinodesse paljude inimeste aasta lemmikfilmiks nimetatud draama «Päikesepõletus».

Soovitus: «Päikesepõletus» («Aftersun»)

Režissöör Charlotte Wells, kestus 1 tund ja 41 minutit

«Päikesepõletus» on esimene täispikk mängufilm lavastajalt Charlotte Wellsilt, kes enda sõnul ette nähagi ei osanud, et tema debüüti saadab Cannesi filmifestivalil tohutu menu. Nukralt nostalgiline draama «Päikesepõletus» räägib Sophie-nimelisest naisest, kes vaatab tagasi aastakümneid tagasi toimunud puhkusele Türgis, kuhu ta 11-aastaselt reisis koos oma isaga. Privaatse koduvideo mõõtmetes töötav «Päikesepõletus» kujutab keerulist suhet teismeikka jõudnud tüdruku ja tema isa vahel, kes üritab päikeseküllase puhkuse käigus varjata tütre eest laastavat depressiooni ja meeleheidet.

Film vaheldab delikaatselt täiskasvanu ja lapse perspektiivi ning lausa nõuab vaataja sügavamat tähelepanu, et tabada virvendavaid märke isa Calumi lagunemisest, samal ajal kui noor Sophie basseini ääres päikesesära naudib. Näitlejate Paul Mescali ja noore Frankie Corio tundlik koosmäng ning Charlotte Wellsi omanäoliselt vahetu lavastajatöö teevad «Päikesepõletusest» emotsionaalselt haarava filmielamuse, mis mõjub rohkem isiklikult kui melodramaatiliselt. Isa Calumit kehastav Paul Mescal sai rolli eest Oscari nominatsiooni.

Soovitus: «Valguse impeerium» («Empire of Light»)

Režissöör Sam Mendes, kestus 1 tund ja 59 minutit

Sümboolse pealkirjaga «Valguse impeerium» on kino- ja filmiarmastust väljendav ajastufilm Sam Mendeselt («Tabamatu ilu», «1917»), kes ühendab taas jõud tippoperaatori Roger Deakinsiga. 80. aastatesse vaatava «Valguse impeeriumi» tegevus toimub väikeses Inglismaa linnakeses, kus õitseb Empire'i-nimeline kino. Empire'is pileteid müüva Hilary (Olivia Colman) igapäevane rutiin muutub, kui kinno saabub tööle Stepheni-nimeline noormees (Michael Ward). Oscari-võitjate Olivia Colmani ja Colin Firthiga varustatud «Valguse impeerium» on eluline film neile, kes armastavad kino ning oskavad hinnata erilist sidet, mis inimeste vahel ootamatult tekkida võib.

«Gorikaturist»

Režissöör Raimo Jõerand, kestus 1 tund ja 8 minutit

Dokumentaalfilmide festivali DocPoint avafilmiks valitud «Gorikaturist», mis 3. veebruarist ka kinodes jookseb, on mängulise animatsiooniga rikastatud ajaloo- ja kultuuritund Raimo Jõerannalt. Jõerand süveneb 20. sajandi esimeses pooles tegutsenud karikaturisti Vello Agori ehk Gori heitlikku ellu, näitamaks meile, kuidas Gori vahendas läbi oma karikatuuride iseseisva Eesti ühiskondlikku vaimu ning millised repressioonid tabasid teda okupatsiooniajal, kuni Gori endalt elu võttis. Et Gori teravmeelset loomingut ja stiili vahetult edasi anda, leiab dokumentaalist mitmeid tema karikatuuridest lähtuvaid animatsioone, mis teeb «Gorikaturisti» ka vormiliselt põnevaks.

«Koputus metsamajakeses» («Knock at the Cabin»)

Režissöör M. Night Shyamalan, kestus 1 tund ja 40 minutit

«Koputus metsamajakeses» on värskeim kõhedik M. Night Shyamalanilt, kes 90ndatel näitas oma esimeste filmidega sedavõrd kõrget taset, et ta ristiti varakult uueks Hitchcockiks. Sentimentaalse fantaasiafilmiga «Naine vees» algas Shyamalani mõõnaperiood, millest lavastaja hakkas välja ronima 2015. aastal madala-eelarvelise õudusfilmiga «Külaskäik». Nüüd on Shyamalan vaieldavalt jälle tugevas vormis, kuigi tema eelmine film «Vanad» tekitas vastakaid arvamusi. «Koputus metsamajakeses» põhineb seejuures õuduskirjanduse fännide seas väga populaarsel romaanil nimega «Metsamajake maailmalõpus», mille autoriks tunnustatud kirjanik Paul Tremblay. Selles apokalüptiliste mõõtmetega ja keeruliste dilemmadega õuduspõnevikus, kus metsamajakeses puhkust veetev perekond ootamatult pantvangi võetakse, löövad kaasa Marveli filmiuniversumist tuntud Dave Bautista, aga ka Jonathan Groff, Rupert Grint jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles