Vanemuise teatris esietendub Anton Tšehhovi «Kirsiaed»

Kultuuritoimetus
Copy
Anton Tšehhovi näidendi«Kirsiaed» proov Vanemuise teatris.
Anton Tšehhovi näidendi«Kirsiaed» proov Vanemuise teatris. Foto: Maris Savik

Priit Strandbergi lavastajatööna jõuab laupäeval, 4. veebruaril Vanemuise teatri väikeses majas Anton Tšehhovi «Kirsiaed».

Anton Tšehhovi viimases näidendis, selles enam kui sada aastat tagasi kirjutatud «Kirsiaias» on vaid üks suurem näiline sündmus: kirsiaia oksjon ja selle mahamüümine. Siiski peidab see materjal endas saladust, mis kõnetab täna nii lavastajaid, artiste kui teatripublikut.

Lavastaja Priit Strandbergi sõnul võib «Kirsiaiaga» proovisaalis töötades tajuda õnne ja kurbust korraga – on haruldaselt põnev, aga lõpuni seletamatu. «Kõik, mis me proovisaalis räägime, tundub ühel hetkel liiga lihtne, liiga inimlik. Põhiline tuksub kogu aeg kusagil mujal, mingis tervikus, nagu aknast paistev viirastuslik kirsiaed, mille ilu vaataja kunagi ei näe, vaid ainult aimab,» arutleb Strandberg.

Nüüdne Vanemuise lavastus on näidendi kümnes lavaversioon Eestis sellel sajandil, millele on eelnenud mitu kuulsat lavastust varasemast ajast. Vanemuise teatrilaval oli näidend viimati Mati Undi lavastajatööna aastal 2001.

Näitlejatena on laval Piret Laurimaa, Linda Porkanen, Karol Kuntsel, Andres Mähar, Ken Rüütel, Margus Jaanovits, Marika Barabanštšikova, Jüri Lumiste, Lena Barbara Luhse, Aivar Tommingas, Kristjan Üksküla Theatrumist ning Jakobi Mäe Teatristuudio vilistlane Helo Kaplinski. Väiksemates rollides teevad kaasa veel sama stuudio vilistlased Gustav Nikopensius, Tobias Pilv, Einar Susi ja Martin Metsanurk ning muusik Margus Kits.

Ernst Raudsepa 1947. aasta tõlget on kaasajastanud Toomas Kall. Kunstnikutööga toetab lavastajat Liisa Soolepp ning valguskunstnikuna annab panuse Margus Vaigur Endla teatrist. Lavastajatöö kõrvalt on Priit Strandberg ka muusikalise kujundaja rollis, seda kahasse Ele Sonniga. Liikumisjuht on Marika Aidla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles