Aprillis toimuv Jazzkaar kuulutas välja esinejad

Kultuuritoimetus
Copy
Jazzkaare üks tänavusi peaesinejaid on saksofonist Steve Coleman
Jazzkaare üks tänavusi peaesinejaid on saksofonist Steve Coleman Foto: Dimitri Louis

23.–30. aprillini toimuv 34. Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar kuulutas välja oma põhiprogrammi – kavas on üle 30 kontserdi ja esinevad 17 maa muusikud. Jazzkaare programm annab ülevaate, kes on A&O tänases kodumaises ja rahvusvahelises džässmuusikas, lisaks on fookuses meie heliloojate uudislooming, põnevad eriprojektid ja uued albumid. Täna ja homme on festivali Jazzkaar 2023 kontserdipiletid 50 protsenti soodsamad.

«Mastaapsus, meisterlikkus ja muusikaliste mõtete avardumine on tänavuse festivali märksõnad. Kohal on praeguse aja aktuaalseimad džässitipud, nagu Ben Wendel, The Baylor Project, Steve Coleman ja Linda Fredriksson. Neile on tihedalt kannule astumas Euroopa džässilavasid vallutav Kirke Karja oma eriprojektiga Karja/Renard/Wandinger goes XL. Ise ootan põnevusega meie andekate muusikute loodud suurteost «Kitarriookean», Erki Pärnoja südamliku «Saja loo» uut esitust VHK keelpilliorkestriga Rasmus Puuri juhatusel ja Rahel Taltsi kompositsioone 14-liikmelisele ansamblile. On uhke tunne, et üha rohkem tõuseb esile Eesti džässi isikupärane käekiri,» tutvustab eeloleva festivali esinejaid kunstiline juht Anne Erm.

Festivalil kuuleb hetke kuumimaid ja maailma džässilavadel väga oodatud artiste. Saksofonistide tippu sööstnud instrumentalist ja helilooja Ben Wendel toob kaasa oma motiivipõhise kompositsioonistiili ja põnevad harmooniad; Steve Coleman and Five Elements on ägedamaid artiste Ameerika uue laine džässis, kus džäss sulandub linnakultuuriga, räpi ja hip-hopiga ning maailmamuusikat esindav Sara Correia on karismaatiline Portugali fado lauljatar, kelle võimas ja varjundirikas hääl annab suurepäraselt edasi Portugali rahvaliku muusikastiili olemust ja kirge. Ameerika-Hollandi ansambli Michelle David & The True-tones muusika on ainulaadne segu gospelist, soulist, bluusist, džässist ja afrobiidist. Kontserti aitab Eestisse tuua Seesam kindlustus.

Briti pianisti Taz Modi hüpnotiseeriv minimalistlik klaverimuusika põimub Eesti keelpillikvarteti Prezioso energilise mängustiiliga. Eksootilist hõngu toovad Gambia–Taani duo, kora-mängija Dawda Jobarteh ja mitmekülge perkussionist Stefan Pasborg ning Kuuba pianist, helilooja, arranžeerija, löökpillimängija ja laulja Jorge Luis Pacheco. Ukraina džässilugu jutustavad elektroonika-trompeti duo Koloah & Dennis Adu. Eestisse jõuab ka intiimse ja iseteadliku helikeelega USA bassist ja laulja-laulukirjutaja Chris Morrissey.

Kitarriookean
Kitarriookean Foto: Sadu

Jazzkaar 2023 avakontsert on austusavaldus džässmuusika mitmepalgelisemale instrumendile – kitarrile. Esitlusele tuleb 30 kitarrikeelel ja 5 kitarril heliloojate Laur Joametsa, Andre Maakeri ning Peeter Vähi ühisteos «Kitarriookean», mis avab selle instrumendi mitmekihilise tundemaailma ja lõputuid võimalusi. Sel kevadel möödub 100 aastat Eesti muusika suurkuju Valter Ojakääru sünnist. Omapoolse kummarduse maestrole teevad armastatud muusikud Marianne Leibur, Anett Tamm ja Ewert Sundja ning ansambel Marti Tärni juhtimisel, kes on loonud tuntud lugudele värsked seaded. Festivali lõppkontserdil tuleb esitusele hinnatud muusiku ja helilooja Erki Pärnoja suurteos «Saja lugu», mis tähistab viie aasta möödumist teose esimesest ja seni ainsast ettekandest Noblessneri sadamalinnakus, tänaseks juba lammutatud mastaapses laevaehitusangaaris. Muusika tuleb tänavu kevadel esitusele laiendatud koosseisuga ning Rasmus Puuri loodud uutes seadetes – lisaks kümneliikmelisele ansamblile astub lavale ka VHK keelpilliorkester Puuri dirigeerimisel.

Tuntud räpparid Reket, Villemdrillem ja Nublu toovad lavale koos Raivo Tafenauga eriprojekti «RAP’N’JAZZ» – see koondab endas kõigi kolme artisti tuntumaid lugusid, mis kõlavad sel õhtul live-bändiga ning džässilikes seadetes. Aasta džässmuusik 2022 laureaat Kirke Karja astub oma trioga Karja/Renard/Wandinger Jazzkaare lavale laiendatud koosseisus – trio tänapäevasele kõlamaastikele lisavad värvi neli säravat muusikut ning samaaegselt on laval kaks klaverit ja kahed trummid.

Oma uusi albumeid esitlevad armastatud muusikud Liisi Koikson ja Joel Remmel, Rahel Talts Ensemble ning Šveitsis elav Eesti lauljanna Ingrid Lukas. Ramuel Tafenau Quartet viib kontserdikülastajad rännakule põnevatele helimaastikele, power-kolmik Kelp/Borka/Rämmal Trio toob Jazzkaarele rokkivaid toone, basskitarrist Raimond Mägi viib koos visuaalkunstnik Emer Värgiga kuulajad mustlasmuinasjuttudest inspireeritud maailma, kus helipilt saab erilise lisamõõtme visuaalse segatehnika kollaažiga ning oma 40. sünnipäeva tähistab festivalil dixieland-ansambel Reval Revival. Pere kõige pisemaid rõõmustab seekord näitleja ja muusik Juss Haasma, kes on endale kampa kutsunud pikapäevarühma poisid, kellega esitatakse lasteaias ōpitud tuntud hitte, nt «Kiisud keerutavad tantsu» kui ka kaasaegsemat rokki.

UNESCO muusikalinnad Tallinna ja Katowice teevad festivalideülest koostööd – loomingulised mõtted liidavad bassist-helilooja Mingo Rajandi ning Poola duo DEAE (Zofia Ilnicka ja Ola Rzepka) Tallinn-Katowice ühisbändis. Meie muusikat tutvustavad Poola publikule Katowice JazzArt festivalil Mingo Rajandi Quintet ning Kirke Karja oma trioga.

34. Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar toimub 23.–30. aprillini 2023 üle Eesti. Festival Jazzkaar toimub Telliskivi loomelinnakus, festivali kontserdid jõuavad lisaks ka Tartu, Pärnu, Viljandi, Kuressaare ja Haapsalu publikuni. 9.–10.02 on festivali Jazzkaar 2023 kontserdipiletid 50protsenti soodsamad, v.a varem avalikustatud esinejate, nagu Mike Stern Band ja The Baylor Project kontsertide pääsmed. Soodushinnaga pileteid on piiratud koguses. Festivali kava ja artistidega saab tutvuda kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles