Ettepanek: Film Estoniale anda veel neli miljonit

Kultuuritoimetus
Copy
«Tenet»: märul Laagna teel. 
«Tenet»: märul Laagna teel. Foto: Warner Bros.

Kultuuriminister Piret Hartman esitab valitsusele ettepaneku kahekordistada Film Estonia tagasimakseprogrammi mahtu neljalt kaheksale miljonile eurole.

«Seni väga häid tulemusi näidanud Film Estonia lagi on nüüdseks liiga madal, mille tõttu jääb Eesti majandus ilma olulises mahus välisinvesteeringutest. Film Estonia mõjutab Eesti majandust olulisel määral – iga Film Estoniasse panustatud euro toob meie majandusse juurde viis eurot. Mahu suurenedes tooksid Film Estonia toel Eestisse tulnud projektid Eesti majandusse ligi 40 miljonit eurot aastas. Me ei saa endale lubada selle võimaluse mitte kasutamist,» ütles kultuuriminister Piret Hartman.

«Viimase kaheksa aasta jooksul on Film Estonia toetatud projektid teinud Eestis üle 61 miljoni euro eest kulutusi. Üldiselt on sissetulevate filmiprojektide tootmiskulud Eestis kasvanud ligi 55 protsendi aastas. 2022. aasta lõpu seisuga ei mahu kehtiva aastase 4 miljoni euro suuruse piirmäära sisse 22 rahvusvahelist suurprojekti, mille tagasi lükkamine pärsib valdkonna nii tänavust kui ka edasist välisinvesteeringute kasvu,» ütles Esko Rips Eesti Filmitööstuse Klastrist.

Film Estonia on 2016. aastal Eesti Filmi Instituudi käivitatud ja hallatav tagasimakse ehk nn cash rebate programm välismaiste filmitootjatega koostöös valmivate audiovisuaalsete teoste tootmiseks Eestis. Toetusmeedet rahastab Kultuuriministeerium ning selle maht on 4 miljonit eurot aastas. Eesti ja välismaiste filmitootjate koostöös valmivate teoste Eestis tekkivaid tootmiskulusid toetatakse sõltuvalt audiovisuaalteose liigist ja kulude mahust 20–30 protsendi ulatuses.

Eestis töösse minevad projektid teevad kulutusi väga erinevates sektorites. Peamised valdkonnad, millele Eestis kulutusi tehakse, on osatäitjad ja massistseenides osalejad, võttepaikade rent, sõidu- ja majutuskulud, sõidukite rent võteteks, transport, tehnika rent, kujundus ja kunstilised teenused, sh rekvisiidid, tootmisega seotud administratiivkulud, ehitusteenus, eriefektid, kostüümid, valgustus, grimm, proovivõtted, kaamera- ja helitehnika.

Film Estonia sarnased tagasimakseprogrammid on maailmas levinud automaatne mehhanism, mida kasutatakse, et meelitada riiki välisinvesteeringuid ja elavdada kohalikku turismi, filmitööstust ja majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles