AK Sõnadeta lasteraamatutes peab pilt kandma välja kogu loo

Kairi Look
, lastekirjanik
Copy
Kertu Sillaste on avaldanud sõnadeta lasteraamatud «Appi!» (2021) ja «Ma ei karda!» (2022).
Kertu Sillaste on avaldanud sõnadeta lasteraamatud «Appi!» (2021) ja «Ma ei karda!» (2022). Foto: Erakogu

Kertu Sillaste on kunstnik ja pildiraamatute autor, kes eksperimenteerib julgelt vormiga. Pea iga uus raamat on uue stiili ja lähenemisega. Neist kaks, «Appi!» (2021) ja «Ma ei karda!» (2022) on aga hoopis isemoodi: need on Eesti esimesed lasteraamatud, kus pole teksti – lugu jutustab pilt.

Mõni lugeja, ehk isegi mõni kirjanik, hoiab nüüd kindlasti kahe käega peast kinni ja mõtleb, et issa ristike, milleks sõnadeta raamatud? Kas visuaali- ja nutirohkes maailmas pole lastekirjanduse mõte seista sõna hea käekäigu eest? Mis kui varsti ei loegi enam keegi? Pole midagi parata: tuli koputada autori uksele, uudishimulikud küsimused kotis, ja hakata urgitsema.

Olete üheksa pildiraamatu autor, neist esimestes on illustratsiooni kõrval ka tekst. Mis siis nüüd juhtus, kuhu sõnad jäid?

Jahah, kuhu sõnad jäid. Vaat vahel pole tarvis. Vähem on rohkem! Sõnatut raamatut vaadates lisab vaataja piltidele oma kogemuse. Ta hakkab alateadlikult illustratsioonidelt lugu otsima ja seda kokku panema. Raamatust puuduv tekib nagu iseenesest juurde ja see on hästi põnev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles