KULTUURIAJALUGU Suurfilmi sünnilugu: Titanicu tontlik vrakk inspireeris tipplavastajat

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Nägusad filmitähed: Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio «Titanicus».
Nägusad filmitähed: Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio «Titanicus». Foto: Paramount Pictures

Menufilm «Titanic» läks maksma 200 miljonit dollarit, pälvis 11 Oscarit ning tõi kinokassades esimesena sisse üle miljardi dollari. Vähesed teavad, et rekordipurustajast filmi saamislugu algas ambitsioonika filmitegija James Cameroni sukeldumisega Titanicu vrakile.

On 1995. aasta september, kui innovaatiline filmirežissöör James Cameron otsustab eluga riskida. Ta suundub erakordsele ekspeditsioonile, mis paneb ta hingepõhjani tajuma maailma vapustanud laevahuku ulatust. Selleks ajaks​ on ​Cameron juba kaua sukeldumisega tegelenud. Miski pole teda aga ette valmistanud viirastuslikuks vaatepildiks Atlandi ookeani põhjas, kui tema silme ette ilmub midagi kujuteldamatut: 1912. aastal uppunud Titanic.

See kolossaalne jäänuk kaugest minevikust inspireerib Cameroni kirjutama armastuslugu kunstnikupoisist ja jõukast neiust, kes kohtuvad Titanicul vahetult enne ajaloo suurimat laevakatastroofi. Võib arvata, et sel hetkel, tuhandete kilomeetrite sügavusel ookeanis, nägi Cameron vaimusilmas Titanicu pardal lõbutsevaid reisijaid täpselt samamoodi, nagu «Titanicu» filmis meenutab neid saja-aastane Rose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles