TÜ muuseum kuulutab välja konkursi leidmaks kunstnikku «Elupäästja» projektile

Kultuuritoimetus
Copy
Tartu Toomemägi.
Tartu Toomemägi. Foto: Tartu ülikooli muuseum

Tartu Ülikooli muuseum otsib Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva projekti «Toomemäe taasavamine» alaprojekti «Elupäästja» jaoks kunstnikku, keda kõnetab kunstiteose loomine koostöös teadlaste ja õpilastega.

«Elupäästja» eesmärk on avada kunsti ja teaduse sümbioosis üks kaasaja teaduses oluline valdkond – geneetika. Tänaseks on teadusharu saavutanud rahvusvaheliselt suure tähtsuse, kuna seostub erinevate teadus- ja eluvaldkondadega, nagu näiteks personaalmeditsiin, arheoloogia, vaimne tervis. Eestis on geneetika tuntus ühiskonnas kasvanud tänu Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu tööle, millega on tänaseks liitunud 20 protsenti Eesti täisealisest elanikkonnast.

Projekti olulised märksõnad on koosloome ja erinevate osapoolte kaasamine. Kunstnikult ootame valmidust töötada koos teadlaste, õpilaste ja muuseumi esindajatega, osalemist projektiaruteludel, õpilastega kohtumist ja nendega praktiliste ülesannete läbiviimist, ühe publikuprogrammi sisustamist (pärast installatsiooni avamist 2024. aastal). Praktiliste ülesannete ja muuseumi publikuprogrammi läbiviimiseks saab tuge muuseumi haridusosakonnalt ja kommunikatsiooniosakonnalt.

Projekti tulemusena valmib kunstniku poolt 2024. aasta maikuuks Toomemäe väliruumi teos, mis tutvustab geneetika erinevaid tahke. Teose osas annab muuseum vabad käed, see võib olla ka väiksemateks osadeks jagatud tervikinstallatsioon, mis paikneb mitmes kohas üle Toomemäe. Üheks installatsiooni või installatsioonide tingimuseks on, et teos peab olema interaktiivne (nt saab sellega midagi teha, vormi mõjutada, külastaja saab jätta oma jälje, mõni muu mänguline lahendus).

Tartu Ülikooli muuseumi näitusevaldkonna spetsialist Karoliina Kalda: «Peame projekti juures väga oluliseks protsessi, mis võiks olla kasulik nii muuseumile, kunstnikule, kogukonnale kui ka teadlastele, keda projekti kaasame. Olulist rolli täidavad projekti juures kogukonna ehk õpilaste esindajad, kellel alles seisab järgmistel aastatel ees otsus, mida edasi õppima minna. Ühest küljest annab projekt võimaluse neile nii teadus- kui loomevaldkonda tutvustada, aga teisest küljest saame väga olulist infot selle kohta, kuidas olulisi teadusteemasid õpilastele arusaadavasse keelde ning vormi tõlkida. Projekti juures ongi õpilaste rolliks õppida paremini tundma geneetika valdkonda ning koguda lähtematerjali, mida saaks kasutada inspiratsioonina teose loomisel. Lisaks õpilaste kaasamisele korraldame projekti jooksul kunstnikule tutvustavaid arutelusid ja ringkäike, et avada geneetika, pärilikkuse, muuseumihariduse ja interaktiivsusega seotud teemasid.»

Projekti teostamise eelarve on 23 000€, mis on jagatud tööjõukuludeks (6 000€) ja teostuskuludeks (17 000€).

Töid hindab žürii järgmises koosseisus: Mary-Ann Talvistu, kunstiteadlane ja vabakutseline kuraator; Maarin Ektermann, kunstikriitik, kuraator ja õppejõud; Jaanika Anderson, TÜ muuseumi teadusdirektor; Tiiu Kreegipuu, TÜ muuseumi haridusosakonna juhataja; Ingrid Sahk, TÜ muuseumi kuraator; Hele Priimets, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmiliini teadus- ja tehnoloogia juht.

Konkursil osalemiseks palume saata hiljemalt 16. märtsiks aadressile karoliina.kalda@ut.ee enda portfoolio (3–6 näidet) varasemast loomingust, motivatsioonikiri ning kirjeldus, kuidas läheneksite kunstiteose loomisele koostöös teadlaste, õpilaste ja muuseumiga.

Konkursi võitja valitakse välja märtsi lõpuks. Kunstnik alustab koostööd muuseumi ja teadlastega aprillis 2023 ja on projektiga seotud installatsiooni mahavõtmiseni 2024. aasta septembris.

Loe täpsemat infot konkursi kohta siit:

https://muuseum.ut.ee/et/sisu/ideekonkursi-lahteulesanne

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles