Tallinnas avatakse valiknäitus Maile Grünbergi toolidest

Kultuuritoimetus
Copy
Näitus «Maile Grünberg 81. Tool».
Näitus «Maile Grünberg 81. Tool». Foto: Harry Liivrand

Tallinna disaini- ja arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6) avatakse kolmapäeval, 22. veebruaril kell 17 näitus «Maile Grünberg 81. Tool». Näituse kuraator on Harry Liivrand ja kujundaja Eliina Grünberg, see jääb avatuks kuni 1. aprillini.

Valiknäitus «Maile Grünberg 81. Tool» tähistab eesti ühe nimekama, mitmekülgsema ja mõjukama mööbli- ja sisekujundaja Maile Grünbergi (s. 24.02.1942) 81. sünnipäeva. Aasta tagasi takistas juubelinäituse korraldamist veel corona-ärevus, mistõttu otsustas juubilar tähistamise lükata aasta võrra edasi.

Väljapanek esitab läbilõike Grünbergi kavandatud toolidest – ühest talle kui tootedisainerile kõige enam tuntuse toonud mööbliesemest – nii avalikku ruumi kui reatarbijale 1970. aastatest kuni 2010.ndate aastate alguseni, taustaks fotoparaad tema kujundatud unikaalinterjööridest, millest enamus on tänaseks kahjuks hävinud.

Peamiselt erakogude baasil koostatud väljapanekus näeb selliste ikooniliste Maile Grünbergi istete nagu 1976. aastal näitusele «Ruum ja vorm III2 loodud metalltorudest avangardse tool-valgusobjekti ja Tallinnas Vabaduse väljakul tegutsenud legendaarse «Corrida»-baari postmodernistlikku esteetikat efektselt esindava punase kattega pargipingi (1992) kõrval ka painutatud vineerist toole Tallinna vineeri- ja mööblikombinaadile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles