Tallinnasse jõuab Sasha Pepeljajevi ja AB Dance Company lavastus «Kuhu kutsuda Liza?»

Kultuuritoimetus
Copy
Sasha Pepeljajevi lavastus «Kuhu kutsuda Liza?».
Sasha Pepeljajevi lavastus «Kuhu kutsuda Liza?». Foto: Aurinkobaletti - AB Dance Company

Soome kaasaegse tantsu trupp ja tantsuteater Aurinkobaletti - AB Dance Company - toob tippkoreograaf Sasha Pepeljajevi lavastuse «Kuhu kutsuda Liza?» tema kodulinna Tallinnasse. Etendused toimuvad Sakala 3 teatrimajas 17. ja 18. märtsil. Nii publikult kui kriitikutelt hiilgava vastuvõtu pälvinud lavastus esietendus Turus Manilla teatrilaval 24. septembril 2021.

Koreograaf Sasha Pepeljajevi sõnul käsitleb lavastus kahte, erinevaid tajumehhanisme peegeldavat teemat. Ühelt poolt ootamatud seosed salapärasel viisil põhjuseks või tagajärjeks muutuvate sündmuste vahel, millest üldjoontes moodustubki kõik see, mida me nimetame eluks.

Taolistele minevikus toimunud sündmustele hiljem tagasi vaadates võime selgesti tajuda Goldbergi masina üldtuntud põhimõtet: protsesside ahel, kus iga sündmus on seotud eelmisega ja põhjustab järgmise, viies lõpuks ootamatu ning teinekord ka mõttetu tulemuseni.

Teisalt käivitub kuhugi kutsutud Liza reaalsuses tagurpidi loendus, mis muudab elusündmuste järjekorra vastupidiseks ja viib ta tagasi lapsepõlve. Kaleidoskoopilised, kirevad ja juhuslikud pildikesed Liza elust jõuavad publikuni läbi tantsu ja esemetega manipuleerimise.

Etenduse loomeprotsessis osalesid aktiivselt ka AB Dance Company tantsijad. «Vaatamata pandeemiale olid etenduse proovid pingelised ja täis tantsijate improvisatsiooni. Lõpptulemusena sündiski teos, mis on provokatiivne, kohati groteskne ja irooniline,» sõnas Pepeljajev.

Kontseptsioon, lavastus, koreograafia ja visuaal Sasha Pepeljajev, tantsijad: Côme Calmelet-Pyykkö, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki. Kostüümid Marjo Haapasalo, valguskujundus Zai Sainio, helikujundus Jaakko Salonen, fotod ja graafiline disain Jussi Virkkumaa, produktsioon: AB Dance Company.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles