Galerii salvestuselt ⟩ Selline on ainukordne suurteos «Jäljed»!

Kultuuritoimetus
Copy

Eesti Vabariigi 105. sünnipäeva eel, 23. veebruaril toimub Alexela kontserdimajas Erki Pärnoja ja Kaupo Kikkase audiovisuaalse suurteose «Jäljed» ainuettekanne. Pärnoja sõnul on nad «Jälgede» materjali valmistanud ette mitu aastat ja kulminatsioon saabki olla vaid üks ettekanne sellisel kujul.

Erki Pärnoja ja Kaupo Kikkase «Jäljed» on muusikaline suurteos, nagu oli ka Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valminud «Saja lugu», mida esitati samuti vaid ühe korra. Lisaks Erki Pärnojale ja tema ansamblile astub laval üles ka Tallinna Kammerorkester ning ekraanil jookseb Kaupo Kikkase film.

Erki Pärnoja sõnul on sellistes palju inimesi kaasavates ja aeganõudvates projektides, kus kohtuvad erinevad kunstivormid, midagi väga erilist. «Neid ei saa kiiresti valmis teha, nad vajavad settimiseks aega, õhku vahele, tahavad kaalumist, katsetamist. Praeguseks saab öelda, et oleme «Jälgede» materjali juba mitu aastat ette valmistanud ja selle kulminatsioon saabki olla vaid üks ettekanne sellisel kujul. Kui see materjal läheks turneele, siis jaotuks see vallanduv energia mitmete kontsertide vahel ja tulemus ei saaks olla ainukordne. Teadmine, et me teeme seda vaid korra, muudab selle hetke väga väärtuslikuks. Kohalolu on teistsugune nii kuulajail ja vaatajail kui ka laval olijail,» selgitas Pärnoja, miks tuuakse suurteos publiku ette vaid ühe korra.

Ka kontsertetenduse kuupäev – 23. veebruar – pole juhuslikult valikult. 1Ma arvan, et vabariigi aastapäev on see aeg, mil kõik võtavad endale hetke, et mõelda sellele, kust me tuleme ja kuhu oleme teel. Ma arvan, et «Jäljed» panevad meid endalt sama asja küsima. Eestlasena, jah, aga veel rohkem lihtsalt inimesena. «Jälgede» muusika ja pilt kannavad endas midagi väga ürgset, ürgeestilikku,» rääkis Pärnoja.

Pärnojale on tohutult tähtis, et nendega on laval ka Tallinna Kammerorkester. «Mis seal salata, tegu on minu jaoks unistuse täitumisega. Ma ei kujutaks seda helipilti ilma selle kollektiivita ja nende inimesteta ette. Ma tahaksin ka ära mainida oma sõbra ja helilooja Raun Juurika, kes minu ideed Kammerorkestrile arranžeeris,» rääkis Pärnoja.

«Orkestri fotosessioonid Kaupo Kikkasega ja muusikaline koostöö Erki Pärnojaga on leidnud uue suurejoonelise väljundi. Meil on hea meel olla osaline lavale jõudva uue teose valmimisel,» sõnas Tallinna Kammerorkestri tegevprodutsent Kaido Kelder. Peagi 30. sünnipäeva tähistav Tallinna Kammerorkester soovib muusikasõpradele head Eesti vabariigi 105. aastapäeva.

Suurteos kantakse ette vaid ühel korral Alexela kontserdimajas, kuid «Jälgede» muusika on salvestatud ja ilmub nii CD kui ka vinüülina 23. veebruaril. Lisaks on alates 24. veebruarist võimalik kuulata seda ka kodumaiselt voogedastusplatvormilt Fairmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles