Kus oled märganud head Eesti disaini?

Kultuuritoimetus
Copy
NÜÜD Ceramics
NÜÜD Ceramics Foto: Eesti Disaini Maja

Eesti Disainerite Liidu eestvedamisel tähistatakse 23. veebruaril juba kaheksandat korda Eesti disaini päeva. Pidustuste ajal kutsutakse üles head Eesti disaini märkama.

Loendamatute väljakutsete ning tagasilöökide kiuste on disainerite loomisjõud ning teotahe tugev. Kohalike brändide loomingut on tunnustatud paljudel rahvusvahelistel konkurssidel, tellimusi esitatakse kõikidelt kontinentidelt üle kogu maakera, meie disaini skeene on aktiivne ning edumeelne.

Kvaliteetsetest materjalidest nutikad ja esteetilised kauakestvad tooted, mis on valmistatud disainerite endi või nende väikefirmade poolt Eestis, annavad emotsionaalse laengu ning eristuvad kindlasti oma väega anonüümsest masstoodangust, mille eetiline päritolu on tihti ebaselge. Olgu iga väiksemgi kodumaise toote ost hooandjaks töökatele disaineritele ja pisitootjatele, et soodustada kohalikku majandust ning innovatsiooni.

Onehe
Onehe Foto: Eesti Disaini Maja

«Märka head Eesti disaini» loosungi all kutsume üles vaatama enda ümber uudishimulikuma pilguga, et avastada just Eesti disainerite loomingut. «Erialaliit soovib lähemalt tutvustada neid töökaid ja andekaid loomeinimesi, kelle toodetel me iga päev istume või kelle riideid ja ehteid kanname ning esile tõsta neid disainereid, tänu kelle teaduslikule tööle on meieni jõudnud palju uusi kestlikke materjale ja loodust säästvaid innovatiivseid lahendusi,» sõnab Ilona Gurjanova, Eesti Disainerite Liidu president ja idee algataja. Eesti Disainerite Liidu missiooniks juba aastaid on tutvustada Eesti disaini nii kodus kui piiri taga.

Patrick Soome
Patrick Soome Foto: Eesti Disaini Maja

Sotsiaalmeedias tasub silma peal hoida teemaviitel #märkameeestidisaini, mille egiidi all astuvad sel puhul publiku ette hoopiski disainerid ise. Igapäevase toote- ja brändikeskse turunduse asemel tullakse pildile oma näoga ja avatakse lähemalt elukutse tagamaid - inspiratsiooni, õnnestumisi ning ebaõnnestumisi.

20.-23. Veebruarini on igal õhtul kell 16.00-19.00 on kohaliku disaini esinduspoe Eesti Disaini Maja leti taga külas disainerid isiklikult. Külalisi võõrustavad Sofia Hallik (Onehe), Johanna Paiste (Nirgiwabrik), Patrick Soome, Piibe Tomp (TOKU), Mariana Laan (Nüüd Ceramics). Ning neljapäeval on külas Piret Loog, kes toob kaasa uusimad, vegannahast valmistatud uued kotid.

22. veebruari õhtul kell 17.00 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis leiab aset vestlusõhtu, kus arutlevad keraamik Ingrid Allik ja disainer Raili Keiv näitusel «Tuba» tööstuse ja keraamika kokkupuutepunktide üle. Ühiselt vaadeldakse Eesti 1960. ja 1970. aastate tööstuskeraamikute loomingut, mis on paljude kodude argipäeva osa tänase päevani. Sissepääs muuseumipiletiga.

TOKU
TOKU Foto: Eesti Disaini Maja

23. veebruari õhtul kell 18.00 ootame kõiki disaini- ning mälumängusõpru Kopli Kööki osalema kolmandal Disainiviktoriinil. Disainiviktoriin on tiimidevaheline proovilepanek, mis kompab osalejate teadmisi disainist, arhitektuurist, moest, kuid ka reklaamist, ajaloost ja popkultuurist. Nii nagu disainimaailm on põnev ja lai, esitatakse ka viktoriiniküsimusi eri vormides ja mitme nurga alt! Võitjatele auhinnad Eesti Disaini Maja poolt!

Esimest korda tähistati disainipäeva 2016. aastal Eesti Disainerite Liit ja Disainiöö festivali algatusel. Eesti disaini päeval jätkatakse disainerite tutvustamise traditsiooni, et vaadata tavapäraselt pigem anonüümseks jäävate loomeinimeste köögipoolele – avaldada lugusid nende tööprotsessist ja tulevikuplaanidest. Soov on rõhutada disaini osatähtsust konkurentsivõimelise majanduselu ja ekspordi edendamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles