Industriaalbänd Laibach korraldab Ukrainas oma Eurovisiooni

Kultuuritoimetus
Copy
Laibachi kontsert Vaba Lava teatrikeskuses
Laibachi kontsert Vaba Lava teatrikeskuses Foto: Dmitri Kotjuh

Sloveenia industriaalansambel Laibach korraldab 31. märtsil Ukrainas oma Eurovisiooni ning toob lavale kontsertprogrammi, mis kannab nime «Eurovision». Bänd avaldab sellega toetust Ukrainale nende võitluses Venemaa agressiooni vastu.

Laibachi toob oma Eurovisiooni korraldamise põhjuseks, et samal ajal, kui ülejäänud Euroopa tähistab 9. mail Liverpoolis oma vabaduse ja solidaarsuse ideed, peaks seda tähistama ainsas kohas, kus selle idee eest päriselt võideldakse - Ukrainas. 

Laibach on üks esimesi välisbände, kes alates sõja algusest 2022. aasta veebruaris Kiievis täisšõuga üles astub. Laibach esitab valiku oma parimatest lugudest, aga esitamisele tuleb ka ansambli uusim lugu «The Engine of Survival», mida ei ole veel ametlikult avaldatud. 

Ehkki Ukraina esindaja Kalush Orchestra võitis möödunud aastal Eurovisiooni lauluga «Stefania», on Euroopa Ringhäälingute Nõukogu andnud korraldamisõigused üle Suurbritanniale, kus toimub 9.-13. maini Eurovisiooni lauluvõistlus. Põhjuseks on Venemaa sissetung Ukrainasse, mis ei võimalda tagada osalejate ja pealtvaatajate turvalisust.

«Eurovision» on legendaarse Sloveenia bändi eri-kontsertprogramm, millega toetab Laibach Ukrainat ja ukrainlasi nende võitluses Venemaa agressiooni vastu.

Laibach on tegutsenud üle 40 aasta ning on oma albumitega avaldanud suurt mõju industriaalmuusika arengule. Laibach on olnud suureks inspiratsiooniks muuhulgas Nine Inch Nailsile, Rammsteinile ja paljudele teistele bändidele.

Ansambel on pikka aega võrrelnud end sõja ajal loodavate ja peaasjalikult marsse mängivate bändidega, mis harilikult pannakse kokku lahinguväljal kõrge moraali säilitamiseks, sest hümnidel ja marssidel ansambli loomingus oluline osa.

Kontsert toimub reedel, 31. märtsil 2023 Kiievis, Bel Etage Music Hallis. Kogu kontserdi eest saadav tulu annetatakse Ukrainas tegutsevatele heategevustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles