Kaua oodatud: Eesti rallifilm «Sierra» jõuab lõpuks telerisse

Kultuuritoimetus
Copy
«Kiiver pähe! Lähme rallitama!» Konnad on filmis «Sierra» olulised kõrvaltegeleased. 
«Kiiver pähe! Lähme rallitama!» Konnad on filmis «Sierra» olulised kõrvaltegeleased. Foto: Filmikaader

Esimese Eesti filmina lühianimatsiooni Oscari lühinimekirja (shortlist) ehk 15 parima animafilmi hulka jõudnud Sander Joone «Sierra» jõuab vabariigi aastapäeval kodumaise telepubliku ette. Rahvusvahelistel festivalidel kümnete auhindadega pärjatud filmi Eesti teleesilinastus toimub 24. veebruaril kell 14:15, ETV2-s.

«On väga suur au, et saame filmi esimest korda Eesti telepublikule näidata just Eesti Vabariigi aastapäeval,» kommenteeris filmi tiim.

«Sierra» keskmes on poiss, kes muutub rahvaralli ajal rehviks. Absurdikihi all räägib «Sierra» loo oma koha otsimisest ja vanemlikest katsumustest. 2022. aasta filmiedetabelis ristis kino Sõprus tegevjuht Ivar Murd «Sierra» aasta parimaks kodumaiseks filmiks. Filmiajakirjanik Johannes Lõhmus kirjutas aga nii: «Erakordselt leidliku huumorimeelega südamlik film, kus krooksuvad konnad teevad unustamatu kõrvalosa.»

Aasta eest Prantsusmaal esilinastunud ning suvel Eestis Tartuffi avanud animafilm on praeguseks valitud enam kui 130 festivali kavva võites üle 40 auhinna. Ameerika filmiakadeemia auhinda pääses film jahtima tänu Oscari-kvalifikatsiooniga võitudele festivalidel AFI Fest, San Francisco IFF ja Palm Springs ShortFest. Akadeemia liikmete hääletusel jõudis film eelvalikust edasi lühinimekirja ehk 15 sekka. Eesti filmidest on varasemalt Oscari nominentide eelvalikusse pääsenud «Tõde ja õigus», «Vehkleja» ning «Mandariinid», mis jõudis ka nominentide sekka.

«Sierra» on esimene Eesti film, mille on ostnud mainekas USA indie-platvorm The Criterion Channel. Lisaks on animafilm müüdud erinevatele Euroopa telekanalitele nagu Arte, Soome YLE jt.

«Sierra» režissöör, stsenarist ja peakunstnik on Sander Joon. Produtsendid on Aurelia Aasa (AAA Creative) ja Erik Heinsalu (BOP! Animation). Filmi helilooja on Misha Panfilov, helindaja Matis Rei. Animaatorid on Henri Kaido Veermäe, Valya Paneva, Teresa Baroet, Sander Joon. Taustakunstnik on Hleb Kuftseryn.

Filmi arendust ja tootmist on toetanud Eesti Kultuurkapital ning Eesti Filmi Instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles