Luba solvata: rassistlikud James Bondi romaanid kirjutatakse ümber

Kultuuritoimetus
Copy
Sean Connery ja Kim Basinger Bondi-filmis «Never Say Never Again».
Sean Connery ja Kim Basinger Bondi-filmis «Never Say Never Again». Foto: Capital Pictures/Scanpix

Kui alles hiljuti anti teada, et lastekirjanik Roald Dahli kuulsatest teostest ilmuvad uuendatud versioonid, millest on eemaldatud haavavad sõnad, nagu «kole» ja «paks», siis nüüd plaanitakse sama teha Ian Flemingi raamatutega superagent James Bondist, kelle rassistlik ja seksistlik kõnevärk kõlab kaasaegses väärtusruumis sobimatult, vahendab The Independent.

James Bondist tosin romaani kirjutanud Fleming kasutas 50ndatel ja 60ndatel mustanahaliste kirjeldamiseks sageli rassistlikke sõnu, mis uuel ülevaatusel on otsustatud raamatutest eemaldada. Mugandatud versioonid enam kui pool sajandit vanadest raamatutest ilmuvad poelettidele aprillis.

Üks muutus tehti romaanis «Ela ja lase surra», mille algupärases variandis arvab Bond aafriklastest kurikaelte kohta: «Üsnagi seaduskuulelikud sellid, tundus mulle. Välja arvatud siis, kui nad on liiga palju napsu võtnud.» Uuendatud versioonis ütleb Bond lihtsalt: «Üsna seaduskuulelikud kodanikud, tundus mulle.»

Filmis «Dr. No» säranud Ursula Andress ja Sean Connery koos Bondi-romaanide autori Ian Flemingiga.
Filmis «Dr. No» säranud Ursula Andress ja Sean Connery koos Bondi-romaanide autori Ian Flemingiga. Foto: Capital Pictures/Scanpix

Küll aga pole raamatutes muudetud kõiki rassistlikke tähelepanekuid, sest solvavad sõnad asiaatide aadressil otsustati siiski tekstis alles jätta. Näiteks pilkab ühes raamatus Bond rassistlikult Oddjobi, Goldfingeri korealasest kõrilõikajat. Samuti ei kustutatud vanadest Bondi-lugudest viiteid «vägistamise õrnale aroomile», «mehe tööd tegevatele lollidele naistele» ning sellele, kuidas homoseksuaalsust kirjeldatakse kui puuet.

James Bondi tegelaskuju autor Ian Fleming suri 1964. aastal. Esimene romaan võrgutavast ja ohtlikust MI6 agendist ilmus 1953. aastal ning kandis nime «Casino Royale». Uute trükkidega tähistataksegi esimese Bondi-romaani 70. juubelit, kuid muutused otsustati sisse viia pärast seda, kui raamatutele paluti hinnang anda «tundlikel lugejatel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles