Loomeliidud teevad erakondade kultuuriprogrammi maatasa

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
Loomeliitude juhid Märt-Matis Lill (vasakult), Ülo Pikkov, Gert Raudsep ja Elin Kard lahkasid erakondade valimisprogramme riigikogu valimiste eel saates «Kultuuris kuum».
Loomeliitude juhid Märt-Matis Lill (vasakult), Ülo Pikkov, Gert Raudsep ja Elin Kard lahkasid erakondade valimisprogramme riigikogu valimiste eel saates «Kultuuris kuum». Foto: Taavi Sepp

Isegi valimiste eel näikse kultuur erakondade jaoks olevat miski, millega tuleb kah tegeleda, imestavad Eesti loomeliitude juhid. Ilusaid, ehkki õõnsalt kõlavaid lubadusi isegi antakse, aga ideid, kuidas ammu teada probleeme ka päriselt lahendada, näikse kõigil nappivat.

On selge, et kultuuriinimese elu Eestis ei ole üleliia kiita. Raha ei ole, ravikindlustust ei ole, inflatsioon sööb viimsegi käest. Töötatakse vanades hoonetes, mis on ammu ajale jalgu jäänud, ning oludes, millest nähakse vaid õudusunenägusid.Seda kummastavam on, et riigikogu valimiste eel on kultuur valimisprogrammides justkui teisejärguline probleem, mille vastu pole kellelgi huvi. Eesmärgid on laialivalguvad või hoopiski sõnastamata ning konkreetseid ideid, kuidas lahendada valdkondlikke probleeme, tagada loovisikutele turvatunne ja tuua valdkonda lisarahastust, ei ole pea keegi sõnastanud.

Mida arvavad kultuurialade esindajad antud lubadusest ning viimase nelja aasta jooksul täidetud eesmärkidest ja lubadusest, sellest vestlesid valimiste eel kinoliidu esimees Ülo Pikkov , teatriliidu juht Gert Raudsep , kunstnike liidu juht Elin Kard ja heliloojate liidu juht Märt-Matis Lill .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles