Sel nädalal toimuvad esimesed Viljandi kirjanduspäevad

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjanik Paavo Matsin esinemas Viljandis.
Kirjanik Paavo Matsin esinemas Viljandis. Foto: kaspar laanisto

Sel nädalal 1.–4. märtsini leiavad esimest korda aset Viljandi kirjanduspäevad. Tänavuse Viljandi Kirjanduspäevade teemaks on «Tühjast kohast». Kirjanduspäevade raames toimuvad portfellipäev, loovkirjutamise õpitoad, vestlusõhtu Viljandi kirjanikega, Viljandi tuur ja kontserdid.

Viljandi Kirjanduspäevad algavad sel kolmapäeval, 1. märtsil kell 17 Viljandi linnavalitsuse ees II portfellipäevaga, mille kunstiline juht on kirjanik Paavo Matsin. Portfellipäeval patseeritakse Viljandi vanalinnas, peetakse organiseeritult piknikku Köleri pargis, kingitakse linnapeale portfell, käiakse objektil, süüakse portfellikujulist torti ja viiakse läbi kirjandusviktoriin.

Neljapäeval vestleb raamatupoe Utoopia eestvedaja ja luuletaja Siim Lill vinoteegis Mulks möödunud aastal raamatud «Seitse odüsseiat» ja lavastus-näidendi «Lennart. Pöördtooliaastad» üllitanud kirjaniku Jaak Jõerüüdiga. Pärast vestlust leiab Mulksus aset loovkirjutamise õhtu, kus vabakutselise loovkirjutamise juhendaja, teatrikriitiku ja dramaturgi Marite Butkaite suunamisel valmivad nelja-viie kirjutaja ning publiku koostöös tekstid, mille kannavad ette Ugala teatri näitlejad.

Reedel puhutakse pärast aastatepikkust pausi elu sisse Viljandi luuleprõmmudele, kus autoritel on võimalik esitada oma originaalloomingut ning võistelda koha nimel Viljandi luuleprõmmu finaalis, kust edasi võib jõuda oma loominguga Eesti ning Euroopa luuleprõmmude lõppvõistlustele. Laupäeval leiab Tartu tänaval aset raamatulaat ja pärastlõunal stardib Rüki galeriist Justin Petrone korraldatav Viljandi tuur. Raamatulaadale on võimalik registreeruda kõikidel huvilistel, kirjutades meiliaadressile vinoteekmulks@gmail.com.

Viljandi Kirjanduspäevade muusikaprogrammi sisustavad neljapäeva õhtul Gert Kiileri plaadivalik, reede õhtul Psychoterrori ja Motor Tension Ensemble’i ning laupäeva õhtul Any Key Trio ja Ans. Anduri kontserdid.

«Kuigi Viljandiga on seotud palju kirjanikke ning loomingut – võtame näiteks kasvõi porfellipäeva kunstilise juhi Paavo Matsini kultusteose «Gogoli disko» – ja Viljandis on tänu Pärimusmuusika Keskusele ja Viljandi Kultuuriakadeemiale kirev muusika-, tantsu- ja teatrielu, siis meil pole üle 10 aasta toimunud peale Viljandi raamatukogu korraldatud kirjandusõhtute ühtegi suuremat kirjandusüritust. Meil pole muidugi ka ühtegi kohalikku seltsi ega liitu, mis kohaliku kirjandusega tegeleks. Seega tänavused Viljandi kirjanduspäevad sünnivad tühjast kohast,» kommenteerib Viljandi kirjanduspäevade tänavust teemat ürituse peakorraldaja Villem Varik ja lisab: «Sellegipoolest loodame, et Viljandi kirjanduspäevadest sünnib iga-aastane traditsioon.»

Piletid reede- ja laupäevaõhtustele kontsertidele leiab Piletikeskusest, kõik muud üritused on huvilistele tasuta. Viljandi kirjanduspäevade täpsema kava leiab Viljandi kirjanduspäevade Facebooki lehelt.

Viljandi kirjanduspäevi toetavad Viljandi linn, Kultuurkapital ja Eesti Rahvakultuuri Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles