VIDEO ⟩ Eesti raskekahurvägi kogunes kultuuridebatile

Kultuuritoimetus
Copy

Valimiseelsel nädalal on teada eeloleval neljal aastal Eesti elu olulisemad teemad. Lühidalt ulatub spekter toimetulekust kuni kaitsevõimeni. Eesti põhiseaduse preambul aga teatab üsna selgelt, et meie riigi mõte on kaitsta eesti rahva kultuuri ning keelt läbi aegade.

Alates 1992. aastast on kultuurirahastus langenud kahe protsendi piirimaile. Kuidas kavatseb valitav uus parlament hoida üleval Eesti kultuuriruumi? Vaieldamatult ei ole kultuur praegu ühegi partei lemmikvaldkonnaks, ent samaks peaks saama selgeks, millised on tulevikuplaanid.

Kultuurirahval on küsimusi rohkem kui vastuseid. Nagu näoteks: kuidas lahendada kultuurivaldkonna alarahastatuse probleem? Kuidas tagada loomeinimestele ravikindlustus ja sotsiaalsed garantiid? Kuidas toetada Eesti kirjanduse lugemist ja millise kirjanduse lugemist? Mida on plaanis teha raamatute hinnatõusu pidurdamiseks? Millisest hetkest saab raamatukogude, rahvamajade ja koolide sulgemisest riiklik küsimus? Kas luua ühine loovisikupalk või eraldi ka interpreedipalk, näitlejapalk, heliloojapalk? Mida peaks Eesti ette võtma ebaõiglaste tasudega, mida suured digiplatvormid nagu Spotify autoritele maksavad?

Seetõttu kohtuvad täna Tallinnas Kuku klubis kõikide Riigikogu valimistel kandideerivate parteide esindajad. Väärib märkimist, et tegu ei ole erakondade kandidaatidega kultuuriministri kohale, vaid pigem eestkõnelejatega. Ja see on tõeline raskekahurvägi. Osalevad kandidaadid: endine peaminister Siim Kallas (Reformierakond), kultuuriminister Piret Hartman (Sotsiaaldemokraadid), endine kultuuriminister Tiit Terik (Keskerakond), haridusminister ja endine kultuuriminister Tõnis Lukas (Isamaa), muusikamänedžer Kadri Tali (Eesti200), filmilooja Ilmar Raag (Parempoolsed), kirjanik Loone Ots (EKRE) ja kunstnik Piret Räni (Rohelised).

Debatt algab Kuku klubis (Pärnu mnt 2) kell 18. Oodatud on kõik huvilised. Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles