Kuidas minust sai Põhja-Norras Vene-ekspert

Kaarin Kivirähk
, kunstikriitik
Copy
Tulerikas fragment festvali avamiselt.
Tulerikas fragment festvali avamiselt. Foto: Kjell Gunnar Monsen/@kayjayfoto

Vabariigi aastapäeval olin kutsutud ajakirjanikuna Venemaa piiri äärde Kirkenesi festivalile Barents Spektakel. Eesti sünnipäevast ei teatud seal midagi, küll aga sai kuulata black metal’it, joosta saunast Põhja-Jäämerre ja esineda rahvusvahelise koostöö vestluspaneelis Vene-eksperdina.

Kirkenes asub Venemaa piiri ääres ajaloolistel saamide maadel. Viidad linnas näitavad Murmanski poole, mis asub veidi üle 200 kilomeetri idas. Põhjas ei ole see eriti suur vahemaa. Barents Spektakel on iga-aastane kultuurifestival, mis sisaldab kunsti-, muusika- ja performance’i-programmi, lisaks on suur roll igapäevastel vestlusringidel, kus arutatakse ühiskonna ja kultuuri teemadel.

Kunst ja kultuur on festivalil justkui baas või näts, mis inimesed kokku kleebib, aga eesmärk tundub olevat, et selle taustal saadaks aru millestki laiemast. Kuigi Kirkenes asub meie jaoks täielikus maailma lõpus ja seal elab umbes sama palju inimesi kui Paldiskis, on festivali programm väga rahvusvaheline ning linnake täitub nädalaks värvikate tegelastega Norrast Türgini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles