MILJONEID VÄÄRT MEISTRITEOS Eriline natside poolt röövitud maal müüdi rekordsumma eest (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Värvirikas Kandinsky maal müüdi 42 miljoni euro eest.
Värvirikas Kandinsky maal müüdi 42 miljoni euro eest. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Abstraktse kunsti rajajaks peetava Vassili Kandinsky meisterlik maal müüdi Londonis toimunud oksjonil uskumatu 42 miljoni euroga, vahendab The Guardian. Selle maali teeb ajalooliselt põnevaks tõsiasi, et Teise maailmasõja ajal varastasid selle natsid ning tapsid maali omaniku Auschwitzis.

Nime «Murnau mit Kirche II» kandev maal müüdi Sotheby'si oksjonimajas maali omaniku lapselapselaste nimel. Teise maailmasõja eel kuulus teos Johanna Margarethe Stern-Lippmannile ja Siegbert Sternile, kes rajasid eduka tekstiiliettevõtte ning olid kirglikud kunstikogujad.

Nende järeltulijad ütlesid, et plaanivad maali müügist saadud tulude eest leida üles veel teoseid oma perekonna ulatuslikust kunstikollektsioonist, mille natsid 30ndatel varastasid.

«Murnau mit Kirche II» avastati umbes 10 aastat tagasi ühest Eindhoveni muuseumist, kus see oli seinal rippunud 1951. aastast saati. Pärast pikka kohtulahingut said Sterni kolmteist järeltulijat selle enda omandusse tagasi.

Selle maaliga astus Kandinsky esimese sammu abstraktse kunsti suunas.
Selle maaliga astus Kandinsky esimese sammu abstraktse kunsti suunas. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Värvirikas maal, mis kujutab Baieris asuvat Murnau küla, rippus kunagi Stern-Lippmanni ja Sterni elutoas Potsdamis Berliinis. Selle maaliga astus väidetavalt Kandinsky suure sammu abstraktse kunsti suunas. Hetkel pole teada, kes telefoni teel maali rohkem kui 37 miljoni naela eest ära ostis, aga ühtegi Kandinsky maali pole nii suure summa eest varem müüdud. 

Maali algsed omanikud tundsid tolle aja kõige olulisemaid mõtlejaid ja kirjanikke, nende seas Thomas Mann, Franz Kafka ja Albert Einstein. Stern-Lippmanni ja Sterni kollektsioonis oli enam kui 100 väärtuslikku maali. Lisaks Kandinskyle oli neil nii Renoiri kui ka Munchi loomingut.

Kui natsid võimule tulid, pidi Stern-Lippmann Saksamaalt põgenema ning ta mõrvati Auschwitzis, Stern suri aga loomulikel põhjustel. Natsid omistasid nende hinnalise kunstikogu ning hiljem jagunesid teosed piirkonnas erinevatesse kohtadesse lauali.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles