Genfis avati eesti kunsti näitus «Vabadus 21. sajandil»

Kultuuritoimetus
Copy
Näituse «Vabadus 21. sajandil» avamine Genfis.
Näituse «Vabadus 21. sajandil» avamine Genfis. Foto: Eesti Litograafiakeskus

1. märtsil avati ÜRO Genfi hoones Jaak Visnapi kureeritud eesti graafika näitus «Vabadus 21. sajandil». Näitusel on esindatud 21 eesti kunstniku vabaduse olemust mõtestavat teost kunstnikelt Raul Meel, Marko Mäetamm, Kiwa, Laurentsius, Jaak Visnap, Urmas Viik, Navitrolla, Kadri Alesmaa, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Hardi Volmer, Kadri Kangilaski, Evi Tihemets, Peeter Allik, Jaan Toomik, Ivar Kaasik, Liisa Kruusmägi, Tarrvi Laamann, August Künnapu, Maarit Murka ja Priit Pärn. Näitus Genfis jääb avatuks 17. märtsini.

Näituse avakõnes tõi kuraator Jaak Visnap välja, et väike Eesti on maailmas suutnud algatada suuri projekte. Ka meie kunstil on oma sõnum öelda. Eesti vabadus väljendub näitusel «Vabadus 21. sajandil» väljas olevates kunstiteostes. See on kunstiprojekt, mille sügavam sisu alles avaneb. Üks teostest on Hardi Volmeri teos «Musta augu praktika», milles kunstnik kujutab Venemaa president Putinit maailmale musta auku kaevandamas.

Vabadusel on palju ilminguid, mis kõik on seotud inimõigustega. Vabaduse näitus tänases heitlikus maailmas aitab mõtestada vabaduse olemust. ÜROsse sobib näitus väga hästi, sest samal ajal toimub Genfis ÜRO inimõiguste konverents. Selle taustal saab kindlasti arutleda inimeseks olemise põhiküsimusi. Päeval, mil algas täiemahuline Venemaa algatatud sõda Ukraina vastu, oli Eesti sünnipäev ja näitus alustas maailmas teekonda, et eesti kunstnike sõnum vabadusest jõuaks maailmas võimalikult paljude inimesteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles