VALIMISED 2023 Millised kultuuriinimesed pääsesid seekord riigikokku?

Kultuuritoimetus
Copy
Luisa Rõivas.
Luisa Rõivas. Foto: Tairo Lutter

Ehkki uut valitsust ei ole veel kokku pandud ja riigikogu koosseisu järgnevaks neljaks aastaks kinnitatud, on siiski üsna mitu kultuuritegelast saanud jala riigikogu ukse vahele ning asuvad suure tõenäosusega esindama nii rahvast kui ka kultuuritegelasi. Milliseid kultuuritegelasi on järgmisesse riigikogu koosseisu aga oodata?

Tööd riigikogu saadikuna jätkab endine Eesti Laulu peaprodutsent, DJ ja Raadio2 peatoimetaja, praegune riigikogu liige Heidy Purga, kes sai Reformierakonna nimistus Harju- ja Raplamaal 4223 häält. See on Purga jaoks kolmas riigikogu koosseis, kuhu ta ringkonnamandaadiga kuulub. Samuti on Purga seni osalenud riigikogu kultuuri- ja halduskomisjoni töös.

Siiski on riigikogu tulevasest koosseisust oodata mitmeid kultuuri- ja meelelahutusvaldkonna tegelasi, kes seni on leiba teeninud mõnel muul elualal ning pole varem kuulunud ühessegi riigikogu koosseisu.

Riigikokku pääsenud kultuuritegelaste seas on kõige enam muusikaga seotud isikuid: popmuusik Toomas Uibo, laulja Luisa Rõivas ja muusik ning dirigent Kadri Tali. Lisaks pääseb riigikokku tõsielusaatest «Vallaline kaunitar» tuntuks saanud Hendrik Terras.

Uutest mandaadi saanud liikmetest viis kõige suurema häältesaagi koju laulja Luisa Rõivas, kes kandideeris Jõgeva- ja Tartumaal Reformierakonna nimekirjas. Lauljale andis oma hääle 2938 inimest ning selle häältesaagiga oli Luisa Rõivas oma valimisringkonnas populaarsuselt 5. kandidaat ja 2. kõige populaarsem Reformierakonna kandidaat Jõgeva- ja Tartumaal.

Talle järgnes Harju- ja Raplamaal kandideerinud popmuusik ja lennundusspetsialist Toomas Uibo, kes sai Eesti 200 ridades kandideerides 2420 häält, olles sellega oma valimisringkonnas populaarsuselt 10. kandidaat ning Lauri Hussari järel 2. kõige populaarsem kandidaat Eesti 200 ridades Harju- ja Raplamaal. 

Toomas Uibo rändab Palmses lapsepõlveradu.
Toomas Uibo rändab Palmses lapsepõlveradu. Foto: Remo Tõnismäe

Uiboga samas ringkonnas kandideeris ka popmuusik Raul-Stig Rästa, kes sedakorda valituks ei osutunud. 

Veel pääseb riigikokku muusik ja dirigent Kadri Tali, kes kandideeris Pärnumaal Eesti 200 ridades ning tõi erakonnale 2089 häält. Tali oli Pärnumaal üldise häältesaagi poolest populaarsuselt 4. kandidaat ning kõige populaarsem Eesti 200 kandidaat Pärnumaal. Eesti 200 nimistus järgnes talle Pärnumaal samuti riigikogusse pääsenud Peeter Tali.

Üks riigikogu valimiste põletavamaid küsimusi oli kahtlemata see, kas Hendrik Terrase ebatavaline kampaania saates «Vallaline kaunitar» tasus end ära, kuid selgus, et tasus. Hendrik Terras osutus 771 häälega Eesti 200 nimistus valituks Haabersti, Põhja-Tallinn ja Kristiine valimisringkonnas. Ta oli oma ringkonna üldnimekirjas populaarsuselt 21. kandidaat.

Ühtlasi sai Hendrik Terras märgatavalt rohkem hääli samas valimisringkonnas, ehkki Parempoolsete nimistus kandideerinud «Vallalise kaunitari» konkurendist, Michael Gregorius Bachist, kes sai Haabersti, Põhja-Tallinn ja Kristiine valimisringkonnas 26 häält.

Varasemates riigikogu koosseisudes figureerinud, ent nüüd valikust välja jäänud, olid kaks populaarset Isamaa kandidaati: näitleja Raivo Tamm, kes kandideeris Nõmme- ja Mustamäe valimisringkonnas ning sai 1692 häält, ja Lääne-Virumaal kandideerinud näitleja ja punklaulupeo korraldaja Üllar Saaremäe, kellele andis oma hääle 2026 valijat. 

Kultuuritegelastest jäid riigikogust välja ka keskmised häältemagnetid, kes said valijatelt vähemalt 1000 häält, nagu Parempoolsete ridades Haaberstis, Põhja-Tallinnas ja Kristiines kandideerinud Ilmar Raag (1130 häält), muusik ja populaarne eurolaulja Raul-Stig Rästa, kes kandideeris Eesti 200 ridades Harju- ja Raplamaal (1142 häält). 

Stig Rästa.
Stig Rästa. Foto: Konstantin Sednev

Samuti jäid ilma võimalusest riigikogus rahvast esindada seda varem teinud raadiohäält ja KesKus peatoimetaja Juku-Kalle Raid, kes kandideeris Eesti 200 ridades Mustamäel ja Nõmmel (1280 häält) ning Pärnumaal kandideerinud ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda esindanud vabakutseline kirjanik Sven Sildnik (1033 häält).

Teiste seas kandideerisid riigikogu valimistel ka mitmed näitlejad, nagu Andrus Vaarik (SDE), Tõnu Oja (SDE), Nikolai Bentsler (Eesti 200), Mihkel Tikerpalu (Eesti 200), Vladas Radvilavičius (üksikkandidaat); muusikud Mikk Targo (Isamaa), Jorma Puusaag (Parempoolsed), Hardi Volmer (SDE), Siiri Sisask (Eesti 200), Anzori Barkalaja (Eesti 200), Kaarel Kose (Parempoolsed); kirjanikud Margus Konnula ehk Contra (Rohelised), Kadri Kõusaar (SDE), ning paljud teised, kes samuti valituks ei osutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles