Hukkunud näitlejat Anne Heche'i tabasid eluajal nii jumalikud kui mittejumalikud ilmutused (1)

Copy
Anne Heche, kes jõudis elu jooksul näha nii uut kui vana
Anne Heche, kes jõudis elu jooksul näha nii uut kui vana Foto: LISA O'CONNOR

Eelmisel aastal traagiliselt hukkunud Anne Heche alustab oma tänavu ilmunud mälestusteraamatut «Call Me Anne» meenutusega sellest, kuidas ta peagi pärast Los Angelesse kolimist sattus Oliver Stone'i ühe filmi rollijaotusele (maakeeli casting).

Klaaslaua taga istuv Stone ei tõstnud pilku paberitelt, kui Heche ruumi sisenes. Ligikaudu 22-aastasel Heche'il omakorda polnud aimugi, kui oluline mees Stone on. Nii ebaviisakas, arvas ta Stone'i käitumise kohta, ronis laua alla, ajas tagumiku lavastaja suunas upakile, tutvustas ennast ja küsis Stone'i nime. Stone polnud esimene, kes hoolitses, et Heche tema filmidesse rohkem ei kandideeriks.

Kuna autobiograafia «Call Me Crazy» 2001. ilmus, oodanuks Heche'ilt küll rohkem järgnenud aastatest kirjutamist. Aga võib-olla tuli midagi meelde või pelgas isegi tema paarkümmend aastat tagasi kõigest avameelitseda. Nii juhtis näitlejatari hukkumine tähelepanu näiteks armuromaanile näitleja Steve Martiniga, millele ajakiri Esquire pühendas omal ajal kaaneloo, kui Heche'il oli kirjas vaid üks peaosa, seegi otse videole läinud «Wild Side'is» (1995), Christopher Walkeni kõrval.

Steve Martini elu oli 1996. aastal tühi kui Edward Hopperi maal tema seinal. (Martin müüb oma Hopperi hiljem ligi 27 miljoni dollariga Sotheby's oksjonil.) 50-aastane Martin on just kõige traumeerivamal kombel maha jäetud ja ta kardab, et jäetakse jälle, kui ta on 60. «Asi on erinev, kui oled 20 või 30. Mu järgmine suhe peab olema see üks ja õige,» ohkas ta tookord.

Anne Heche koos Ellen DeGenersega.
Anne Heche koos Ellen DeGenersega. Foto: HECTOR MATA

«Ma olen viimasel ajal avastanud, milline lollpea ma olen olnud suhetes,» rääkis Martin. «On asju, mida naised meestele kunagi ei ütle, sest mehed on nii rumalad.» Ta rääkis manipuleerimisest ja muudest väikestest mängudest.

Naine, kes Martini südame niimoodi murdis, oli Heche. Martin käis enne Heche'i teiste seas Karen Carpenteriga, Heche aga kurameeris Fleetwood Maci Lindsey Buckinghamiga. (Heche loomulikult polnud kuulnudki Fleetwood Macist.)

Mida teha, et armuvalust üle saada? Martin asus raamatuid lugema. «Kuidas armastusekaotusest üle saada». «Obsessiivne armastus». Ja «Mehed on Marsilt, naised Veenuselt». «Nii head raamatud!» kiidab Martin. «Kirjutatud lihtsalt, lausa popilikult, aga ma poleks ise kunagi nende asjade peale tulnud.»

Miks ta käib siis nende noorte «pahade» tüdrukutega? «Sest nende ärarääkimine tekitab hinnalisema tunde,» oli Martin seisukohal.

Heche rääkis esimeses raamatus sellest oma versiooni. «A Simple Twist of Fate» (1994), film, mille stsenaariumi Martin kirjutas ja mille võtetel nad kohtusid, jutustab isast ja väiksest tütrest. Nii südamliku loo võis kirjutada ainult maagiline mees, otsustas Heche juba enne kohtumist. Esimesel kohtamisel vestis Martin terve õhtu valusaid lugusid naistest ja lahutusest. Veel parem, arvas Heche: Martin vajas lohutamist ja seda Heche oskas.

Nad rääkisid teineteisele, et vanusevahel pole tähtsust. Nad olid armunud. Kaks aastat hiljem polnud nad ikka veel kokku kolinud. Siis soovis Martin uut maja osta. Heche käis temaga maju vaatamas ja Martin eeldas, et Heche kolib uude majja. Heche ei tahtnud. Tõde tuli välja.

Kuigi Heche mängis pärast seda näiteks populaarses sarjas, Eestiski näidatud «Ally McBealis», sai ta tuntumaks hoopis suhte tõttu talk-show juhi Ellen DeGeneresega, mitte niivõrd näitlemisega.

Heche'i esimest raamatut eesti keelde ei tõlgitud, kuid Ameerikas põhjustas see tormi. Aasta varem, 2000. aastal, astus Heche ootamatult sisse ühte rantšosse Californias, paigas, mida januse kuulsuse nägemisest vapustatud rantšoelanik kirjeldas «pärapõrguna», palus luba duši all käia ja tegi seejärel ettepaneku telekat vaadata. Segaduses elanik kutsus politsei, kellele Heche kuulutas, et on jumalast juhitud missioonil viia kõik kosmoselaevas tagasi taevasse. Selle peale viidi ta psühhiaatriahaiglasse.

Tookord olnud põhjuseks küll ecstasy-tablett, kuid jumalikke ilmutusi esines Heche'il ka varem ja edaspidi. «Hullumeelsuse käivitas see, et isa vägistas mind lapsepõlves,» selgitas Heche, enda sõnutsi lihtne maainimene, kelle raamaturiiulil asetses ainult piibel.

Kvaliteetsemad rollid sooritas ta just oma hilisematel aastatel – gigolo teenuseid kasutav rikas naine draamas «Spread» (2009), kindlustusemüüjate kokkutuleku komöödia «Cedar Rapids» (2011) –, ent nendest Heche seekord ei kirjuta.

Hiljem selgus, et lisaks biseksuaalsusele takistas Heche'i karjääri Harvey Weinstein. Nii krimpsus riistaga mees muidugi ei julge naisi välja kutsuda, kirjutab Heche ja kahetseb, et Weinsteinile jalaga jalgade vahele ei põrutanud.

Pigem on see õbluke teos mõeldud eneseabiraamatuna, mitte Hollywoodi meenutustena; Heche soovib lugejaid sütitada, et me leiaks üles oma supervõimed (armastus on supervõime), intelligentsuse ja rahu südames. Nagu ütles Kristen Stewart: «Ma kujundasin välja suhtumise, et kui mind mingisse filmi ei võetud, siis oli mul hea meel, sest see tähendas, et taheti teha mingit jama.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles