Baltikumi muusika võtab sihikule Luka Dončići kodumaa

Kultuuritoimetus
Copy
Zahir ei jäta Sloveeniasse minemata  FOTO: Alissa Šnaider
Zahir ei jäta Sloveeniasse minemata FOTO: Alissa Šnaider Foto: Alissa Šnaider

29.–31. märtsil Sloveenia pealinnas toimuval uue muusika avastusfestivalil MENT Ljubljana on tähelepanu keskmes Eesti, Läti ja Leedu artistid ning muusikaturud. Baltikumi muusikaekspordi esinduste Music Estonia, Music Export Latvia ja Lithuanian Music Business Association koostöös saab teoks eriprogramm Baltic moMENT.

Kõigi aegade suurima Balti muusikatööstuse delegatsiooni osalusega MENT Ljubljana konverents pakub ülevaadet kõigi kolme riigi muusikaturgudest – plaadileiblitest klubi- ja kontserdipaikade võrgustikeni ning kohalike muusikameedia maastike eripäradest regiooni identiteeti kujundanud laulvate, rokkivate ja tantsivate revolutsioonideni.

Festivali muusikaprogrammis astub üles tervelt 12 Eesti, Läti ja Leedu artisti. Eesti muusikat esindavad Ajukaja & Mart Avi ehk «Eesti underground'i staažikaima mõjuagendi ja uue aja avangardpopi edukaima spiooni» duo, meie alternatiivse r’n’b tulevikulootus manna, sürrealistliku uusfolgi tandem Puuluup ning põlvkondadeülene mürarocki valitseja Zahir.

Lätlased esitlevad indiepopi kooslust Bel Tempo, kelle loomingus ühinevad suitsused biidid hümnilike meloodiatega, Elizabete Balčuse unenäolisi popikollaaže, kväär-ikoonist tõusvat r’n’b-tähte Eliza Legzdinat ja sensuaalse postroki gruppi Nesenit.

Leedu lähetab Ljubljanasse laulja-laulukirjutaja Jausmė moodsad pärimuslaulud, uljalt Ladina-Ameerika rütme, punki ja europoppi sulandava grupi Planeta Polar, oma maa «eksperimentaalmuusika šarlatanideks» tituleeritud Plié ning kosmoseajastu nostalgia ja sooja rannapopiga mängleva Superkoloritase.

Neid 12 Balti artisti näeb ja kuuleb MENT Ljubljana kolmepäevasel muusikafestivalil, mille 77 esineja seas on ka rahvusvaheliselt tuntud tegijaid nagu Briti hiphopi ja grungeroki alkeemik Wu-Lu, Prantsuse glamuurse psühhopungi grupp La Femme ja Iiri indieroki bänd Just Mustard.

Baltic moMENTi delgatsiooni avavastuvõtt festivalil osalevatele rahvusvahelise muusikatööstuse esindajatele toimub MENTi konverentsikeskuses Kino Šiškas kolmapäeval, 29. märtsil. Neljapäeval, 30. märtsil järgneb samas kompleksis konverentsipäev Baltikumi-teemaliste ettekannete ja arutelupaneelide ning festivalil esinevate Balti artistide muusika kuulamise sessiooniga.

Balti programmi juhtpartneritest Music Estonia tegevjuht Ave Tölpt, Music Export Latvia tegevjuht Agnese Cimuška-Rekke ja Leedu muusikaettevõtete assotsiatsiooni juht Vaidas Stackevičius teevad ülevaate Balti muusikaturgudest – alates iga maa olulisematest festivalidest, esinemispaikadest ja promootoritest kuni plaadileiblite, muusikameedia ning märgiliste rahvusvaheliste edulugudeni.

Eesti Damn.Loud agentuuri asutaja ja Sveta baari promootor Roman Demchenko jagab koos Läti ja Leedu kolleegidega näpunäiteid Baltikumis tuuritamiseks. Süvahuvilised saavad kiirkursuse piirkonna alternatiivkultuuri teetähistest – alates Leedu endise Lukiškese vangla uuest elust festivalikeskusena ning Läti muusika- ja kunstifestivali Skaņu mežs seikluslikust kuraatorprogrammist kuni Eesti 90. aastate tantsurevolutsioonini selle eestvedaja Raul Saaremetsa vahendusel.

Balti muusika kuulamisessioonil laseb Tallinn Music Weeki (TMW) pressijuht Ingrid Kohtla rahvusvahelisel maitsekujundajate ja kriitikute seltskonnal hinnata kõigi MENTil esinevate Eesti, Läti ja Leedu artistide lugusid. Toimuvad ka üks-ühele kiirkohtumised Balti muusikatööstuse esindajatega.

Lisaks räägib konverentsil ööelu rollist linnade kultuuripulsi suunajana Tallinna technoklubi HALLi asutaja Elena Natale. TMW juht Helen Sildna ja Läti Positivus Festivali asutaja Ģirts Majors arutlevad pandeemiajärgse festivalikorralduse võimaluste üle ning agentuuri Urban Culture Entertainment asutaja Tanja Korenika juhib arutelu Kesk- ja Ida-Euroopa artistide lääneriikide vallutuse väljavaateist.

Programm Baltic moMENT lükatakse käima MENT Ljubljana eelõhtul teisipäeval, 28. märtsil Balti muusikafilmidega Kino Šiškas. Eestit esindab «u.Q.», režissöör Ivar Murdi ekstsentriline portreefilm Uku Kuudist, tema emast Marju Kuudist ja nende Ameerika unelmast, milles mängib ka MENTil üles astuv Mart Avi. Linastuvad ka leeduka Saulius Baradinskase visuaalessee «Techno, Mama», mis uurib põlvkondlikke emotsionaalseid konflikte postsovetlikul tühermaal ning lätlase Janis Abele «Jelgava 94», suureks saamise lugu 1990. aastate Läti kultuurilises kaoses.

Programm Baltic moMENT sünnib Baltikumi ekspordikontorite Music Estonia, Music Latvia ja Lithuanian Music Business Association koostöös. Projekti toetab Balti Kultuurifond. partnerid on Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi, Läti Vabariigi Kultuuriministeerium, Leedu Vabariigi Kultuuriministeerium, Leedu Kultuurinõukogu, Eesti Suursaatkond Prahas, Läti Suursaatkond Ungaris ja Leedu Vabariigi Suursaatkond Austrias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles