OHTLIKUD TORMILINNUD Uusim doksari seadis 96-aastase loodusuurija David Attenborough' elu ohtu

Kultuuritoimetus
Copy
David Attenborough on väsimatult aastakümneid töötanud, et süvendada inimeste armastust looduse vastu.
David Attenborough on väsimatult aastakümneid töötanud, et süvendada inimeste armastust looduse vastu. Foto: SWNS.com Tom Wren

Pühapäeval jõuab BBC vahendusel teleekraanidele dokumentaalsari «Wild Isles», mida juhib maikuus 97-aastaseks saav legendaarne loodusuurija David Attenborough. Briti saarte lummavat ilu näitav «Wild Isles» võib jääda viimaseks loodussaateks, mille tegemiseks Attenborough koha peale reisib, sest isegi saare-sarja tegemisega kaasnesid suured terviseriskid, vahendab The Guardian.

Üheks suureks kartuseks osutus sarja tegijate jaoks linnugripp, sest paar nädalat enne võtete algust Skomeri saarel hakkas levima kuuldus, et sealsamas lähedal asuval Grassholmi saarel on see haigus liikvel. Kõrges eas Attenborough' jaoks oleks nakatumine tähendanud kindlat surma.

Sarja produtsendi sõnul ohustas Attenborough'd ka erinevate saarte ettearvamatu maastik. Walesi rannikul asuval Skomeri saarel anti sarja tegijatele ka ootamatu ja veider hoiatus tormilindude kohta.

Nimelt öeldi, et kui Attenborough peaks istuma tormilindude pesadele liiga lähedal, võivad need suured linnud loodusuurijale pähe ronida ja sealt õhku tõusta. «Me mõtlesime, et see oleks küll kuldaväärt telematerjal,» ütles produtsent Alastair Fothergill Radio Timesi ajalehele.

1926. aastal sündinud looduseuurija, ajakirjanik ja loodusfilmide autor David Attenborough on oma dokumentaalidega aidanud miljonitel inimestel paremini mõista looduse küllust, mitmekesisust ja sügavust.

2020. aastal võis teda näha kiidetud Netflixi dokumentaalis «Elu meie planeedil», kus Attenborough kõneles maailma rahvaarvu kiire tõusuga kaasnevaid ohte Maale ja seeläbi ka meile endile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles