INTERVJUU Ingrid Roose viib Tormise muusika Pariisi Filharmooniasse

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Dirigent Ingrid Roose orkestri ees.
Dirigent Ingrid Roose orkestri ees. Foto: Kaupo Kikkas

Vabariigi aastapäeval 24. veebruaril oli dirigent Ingrid Roose kogu Eesti teleekraanidel, seistes pidulikul kontserdil Tallinna Kammerorkestri ees. Andeka noore dirigendi põhitöökoht on praegu aga hoopis Pariisis – ta on ühes maailma mainekaimas kontserdimajas, Pariisi Filharmoonias Pariisi orkestri koori (Chœur de l’Orchestre de Paris) dirigent.

Ingrid Roose eestvõttel saab Pariisis peagi, juba 14. märtsil teoks suur Tormise-projekt ehk kontsert Veljo Tormis – «Unustatud rahvad» Pariisi Filharmoonias. 80 Prantsuse Akadeemia ja kammerkoori lauljat esitavad Tormise kooritsüklist «Unustatud rahvad» 3. osa «Isuri eeposest», «Vadja pulmalaulud» ja «Ingerimaa õhtud».

Kontserdile on loonud spetsiaalse video- ja valguskujunduse Alyona Movko-Mägi. Tsüklit «Isuri eepos» saadab video Kaljo Põllu graafika põhjal, «Vadja pulmalaulude» ja «Ingerimaa õhtute» juures on visuaalid, kus on kasutatud Eesti Filmiarhiivi materjale ja kaadreid Lennart Meri filmidest. Sama kava saab järgmise aasta suvel näha ka Eesti Rahva Muuseumis «Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024» programmi raames.

Oled Pariisi Filharmoonia orkestri koori dirigent Pariisi Filharmoonia kontserdimajas. Kuidas see amet sinu ellu tuli?

Kõik sai alguse 2019. aasta sügisel, mil võtsin osa rahvusvahelisest noorte dirigentide konkursist Pariisis ja Versailles’s, kus konkursi viimane voor oli kontsert Pariisi orkestri kooriga. Sellest esimesest kohtumisest tekkis meil kooriga väga hea kontakt ning sellele järgneski juba kutse 2022. aasta jaanuarist kooriga tööle asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles