Kaotusvalu täis lugu: uus dokfilm näitab Rail Balticut ootamatu nurga alt

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Levila ja Marianne Kõrveri dokfilmist «Trail Baltic».
Kaader Levila ja Marianne Kõrveri dokfilmist «Trail Baltic». Foto: Filmikaader

Sel nädalal jõuab esimest korda publiku ette Levila ja Marianne Kõrveri raudteefilm «Trail Baltic. Väljasõit rohelisse», mis jälgib ühe naisterahva retke mööda Rail Balticu tulevast koridori. Üritades samal ajal trassilt otseülekannet teha, kohtab kunstnik Hanna Samoson oma teel inimesi, kelle elu saab olema tulevase raudteega lahutamatult seotud.

«Aga meie?» Kaader dokumentaalfilmist «Trail Baltic».
«Aga meie?» Kaader dokumentaalfilmist «Trail Baltic». Foto: Filmikaader

Läbi lootuste, huumori ja kaotusvalu näitab «Trail Baltic», kuidas tunnevad end suurprojektist puudutatud inimesed. Filmi taustana rullub lahti katkematu maastik, mis on kõigi märkide järgi määratud peagi muutuma.

«Meie lugu võiks rääkida ka Nursipalu harjutusväljakust, Saaremaa tuuleparkidest, Emajõe äärsest tselluloositehasest või tuumajaamast, sest kõigi nende näidete puhul põrkuvad suured tehnoloogilised ideed sooviga säilitada midagi, mis on kellelegi meist ülimalt tähtis,» ütleb Levila asutaja Daniel Vaarik filmi tutvustuseks.

««Trail Baltic» ei ole traditsioonilise vormiga dokumentaalfilm, see on road-movie läbi Eesti võsade, kraavide, rabade ja metsatukkade. See on film, kus kohtumised inimestega on juhuslikud, vahetud ja ausad. Film, mis ei ole Rail Balticu poolt ega vastu, vaid mis näitab arvamuste paljusust, muutustega toimetulemise protsessi ning jäädvustab eluolu ja maastikke ühes kaduvas ajahetkes,» lisab filmi režissöör Marianne Kõrver.

Režissöör Marianne Kõrver. Idee autorid Hanna Samoson, Daniel Vaarik, Eero Epner. Operaator Hanna Samoson. Helilooja Janek Murd. Tootjad Levila ja Klaasmeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles