UUED FILMID KINOLEVIS ⟩ Tanel Toomi ulmepõnevik saadab olulise hoiatuse

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
«Viimases vahipostis» mängivad rahvusvaheliselt tuntud näitlejad.
«Viimases vahipostis» mängivad rahvusvaheliselt tuntud näitlejad. Foto: Filmikaader

Kultuuritoimetuse iganädalane rubriik «Uued filmid kinolevis» annab märku, millised uued filmid on kinodesse tulnud ja mida tasuks kindlasti vaatama minna. Sel nädalal tuleks kahtlemata pöörata tähelepanu «Tõe ja õiguse» lavastaja Tanel Toomi uuele ingliskeelsele filmile, mille tegemine võttis tublisti üle 10 aasta.

Soovitus: «Viimane vahipost» («Last Sentinel»)

Tanel Toomi uut filmi «Viimane vahipost» vaadates ei pruugi mõni vaataja äragi tunda, et filmi peatootjaks on Eesti, sest dialoog on täielikult ingliskeelne ning peaosatäitjad rahvusvaheliselt tuntud näitlejad Kate Bosworth, Lucien Laviscount, Thomas Kretschmann ja Martin McCann. Klaustrofoobseid ja paranoiast laetud žanrifilme armastavale inimesele mõjub Toomi film tõelise maiuspalana, sest film annab düstoopse tuleviku kohta mõõdukalt infot ning krutib pinget juurde tegelaste vahel tekkivate konfliktidega. Seejuures kannab film täiesti aktuaalset mõõdet, kujutades inimtegevuse tagajärjel hukatuse äärele viidud tulevikumaailma.

«Nostalgia» («Nostalgia»)

Mario Martone'i «Nostalgia» on lummavalt üles võetud krimidraama kodulinna Napolisse naasvast Felice'ist, kes pärast pikka eemalolekut tahab uuesti kohtuda kunagise lapsepõlvesõbra Orestega ning saab teada, et vahepealsete aastate jooksul on sõbrast saanud kohalik gangster. Felice'i ja Oreste taaskohtumisel hakkab film võtma üha pingelisemaid mõõtmeid, vennalike sõprade taustal laiutavad aga lummuslikud ja laiamõõtmelised linnavaated. Atmosfäärilisele, mälestuslikule ja haaravalt põnevale «Nostalgiale» annab lisaväärtust sarmikas peaosatäitja Pierfrancesco Favino.

«Shazam: Jumalate raev» («Shazam: Fury of the Gods»)

Koomiksimärulis «Shazam: Jumalate raev» naaseb Zachary Levi mängitud Shazam, kes suurustles esimest korda kinoekraanidel 2019. aasta «Shazamis». Selle koomiksikangelase teeb iseäralikuks tõsiasi, et maagilisel kombel peitub Shazami kehas ja kostüümis hoopis teismeline poiss Billy, kes satub oma naiivsuse tõttu veidratesse sekeldustesse. Seekord peab Shazam koos kaaslastega rinda pistma iidsete jumalatega, kes saabuvad Maale ulatuslike hävitusplaanidega. Sarmika ja lõbusa «Jumalate raevu» teeb tähelepanuväärseks tõsiasi, et see murrab laiemalt lahti DC koomiksimaailma mütoloogilise tausta.

«Pr Chatterjee vs. Norra» («Mrs. Chatterjee Vs Norway»)

Vaat see on huvitav kombinatsioon: tegemist on India filmiga, mille tegevus toimub Norras, aga võtted toimusid hoopiski Eestis ning selles löövad kaasa Eesti näitlejadki, nende seas Kristjan Üksküla ja Tiina Tauraite. Filmi keskmes on Indiast pärit immigrandist ema, kes võitleb Norra kasupere-süsteemi ja kohaliku õigusmehhanismiga, et võita tagasi oma laste hooldusõigus. 

«Detektiiv Sun ja musta lese needus» («Inspector Sun y la maldición de la viuda negra»)

Selles animafilmis annavad tegelastele hääled Tõnu Oja, Marta Laan, Mihkel Tikerpalu, Tarvo Krall, Rauno Kaibiainen, Janet Vavilov, Eva Püssa, Marta Laan, Piret Viisimaa ja Gert Hatsukov. Filmi dubleeris paljukiidetud Orbital Vox Studios. Loo keskmes on ämblikust detektiiv Sun just kinni nabinud oma eluaegse vaenlase Punase Rohutirtsu ja valmistub lendama San Franciscosse. Kuid hea detektiiv satub ikka peale juhtumitele, mis tuleb lahendada, ning nii ka seekord. Kui reisil leiab oma otsa rikas doktor Bugsy Vurritaja, siis langeb kahtlus tema kaasale, Arabellale, kes on juhuslikult must lesk. Detektiiv Sun ei lase ennast sellest kokkusattumusest heidutada ning otsustab koos noorukese abilise Janeyga ka selle mõrvamüsteeriumi lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles