KULTUURIS KUUM ⟩ Mida põnevat juhtus matkaseiklusel mööda Rail Balticu raudteetrassi?

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Režissöör Marianne Kõrver ja kunstnik Hanna Samoson, kes läbis filmi jaoks Rail Balticu raudteetrassi.
Režissöör Marianne Kõrver ja kunstnik Hanna Samoson, kes läbis filmi jaoks Rail Balticu raudteetrassi. Foto: Taavi Sepp

2020. aastal läbis GoPro kehakaamera ning võileibadega varustatud kunstnik Hanna Samoson matka mööda Rail Balticu plaanitava raudteetrassi. Enam kui 200 kilomeetrit pikast sümboolsest teekonnast Eesti roheluses tegi Marianne Kõrver dokumentaalfilmi «Trail Baltic. Väljasõit rohelisse», mida on võimalik näha kinodes üle Eesti. Kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter rääkis Kõrveri ja Samosoniga Postimehe kultuuritoimetuse taskuhäälingus «Kultuuris kuum».

Saates meenutab Samoson, milliseid põnevaid inimesi ta teekonnal kohtas, kuidas suhtus tema ettevõtmisse meedia, kuidas ta rohkem kui 200 kilomeetrit pikaks teekonnaks valmistus ning milline oli tema roll kunstnikuna sellel matkal. Marianne Kõrver räägib, mida tähendas umbes 160 tunni videomaterjali vormistamine pooleteisetunniseks filmiks, millised olid tema seisukohad Rail Balticu suhtes filmitegijana ning kuidas moodne kaameratehnoloogia võimaldas seda retke jäädvustada.

Hanna Samoson avastamas Rail Balticu plaanitavat raudteetrassi.
Hanna Samoson avastamas Rail Balticu plaanitavat raudteetrassi. Foto: Madis Veltman

Film valmis koostöös Levilaga, kes Samosoni teekonnast 2020. aastal ka otseülekande tegi. «Meie lugu võiks rääkida ka Nursipalu harjutusväljakust, Saaremaa tuuleparkidest, Emajõe-äärsest tselluloositehasest või tuumajaamast, sest kõigi nende näidete puhul põrkuvad suured tehnoloogilised ideed sooviga säilitada midagi, mis on kellelegi meist ülimalt tähtis,» ütleb Levila asutaja Daniel Vaarik filmi tutvustuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles