SÕLMKÜSIMUS Aare Toikka: meil tapetakse teatreid sõrmenipsust (2)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Aare Toikka on enda sõnul idealist ja maailmaparandaja. «Ma usun sellesse, et kaunitel kunstidel on see vägi, et puudutab inimese paremat külge, ja kui puudutus on saadud õigel hetkel, siis see kannab inimest läbi elu, surmani välja.»
Aare Toikka on enda sõnul idealist ja maailmaparandaja. «Ma usun sellesse, et kaunitel kunstidel on see vägi, et puudutab inimese paremat külge, ja kui puudutus on saadud õigel hetkel, siis see kannab inimest läbi elu, surmani välja.» Foto: Eero Vabamägi

VAT Teatri loomejuht Aare Toikka ütleb teatrite uue rahastamiskorra kohta, et sellega tapetakse teatreid justkui sõrmenipsuga, andes hinnanguid algelisel tasemel – meeldib või ei meeldi.

Esmalt peab teid õnnitlema, et VAT Teatriga rahastamiskünnise ületasite!

Jah, me olime pingereas kusagil keskel.

Miks on nii, et Tallinna Linnateater tuli napilt üle rahastamiskünnise 72 punktiga, vanad tegijad Von Krahl ja VAT Teater olid samuti tagumises otsas?

Hindamisjuhend on vildakalt koostatud ja on n-ö etenduskunsti poole kaldu. Krahl, linnateater, VAT ja Theatrum on juba ise mammutid, kel on vähemalt 30-aastane ajalugu. Meie radikaalsus on teatripilti mõjutanud läbi aja. Meie oleme juba vanad head. Meilt nõutakse praegu ühekorraga absurdseid asju: tuleb olla kõrgel kunstilisel tasemel, luua uusi kunstilisi vorme, üllatada ning tuleb jälgida, et poleks draamateatri moodi. Ja eksida ei tohi!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles