Tänavu saanuks ta 100-aastaseks: Leida Laiuse mälestuseks avatakse pink

Kultuuritoimetus
Copy
Leida Laius
Leida Laius Foto: Fotis

26. märtsil oleks Eesti üks tähtsaimaid režissööre Leida Laius saanud 100-aastaseks. 20.–26. märtsini kestev juubelinädal on pühendatud Laiusele ja tema panusele Eesti filmikunsti. Tallinna Kesklinna valitsus meenutab Leida Laiust mälestuspingi avamisega Tallinnas Lembitu pargis 26. märtsil kell 15.

Nädala jooksul tuuakse Laiuse filmid taas suurele linale nii Tallinnas kui Tartus. Tartu Elektriteatris ja kinos Sõprus linastuvad retrospektiivi raames kõik tema täispikad mängufilmid, näitamisele tulevad ka Laiuse kaks dokumentaalfilmi, «Sündis inimene» ja «Lapsepõlv», millel on oluline sisuline seos autori viimaste mängufilmidega «Naerata ometi» ja «Varastatud kohtumine».

Elektriteatris ja Sõpruses on väljas Rahvusarhiivis talletatud fotode valimik, mis avab Laiuse loometöö telgitaguseid. Valimikust leiab üle 30 foto režissööri rohkem ja vähem tuntud filmide võtteplatsilt.

Vabamu muuseumis on avatud näitus «Välja ahju tagant! 150 aastat Eesti naisliikumiste ajalugu», kus võib näha Flo Kasearu skulptuuriseeriat olulistest naistest läbi Eesti ajaloo, nende seas ka ratsamonumenti Leida Laiusele.

Kesklinna vanema Monika Haukanõmme sõnul käis Leida Laius tööasjus sageli Tallinnfilmi majas Harju tänaval ning kuigi tema kauane elukoht oli küll Mustamäel, siis elas ta lühikest aega ka kesklinnas Ants Lauteri tänaval. «Nüüd soovimegi üle tänava asuvas Lembitu pargis avada Leida Laiuse nimelise mälestuspingi, et teha talle ja tema loomingule suur kummardus,» ütles Haukanõmm.

Samal päeval, 26. märtsil kell 16 näidatakse kinos Artis Leida Laiuse filmi «Naerata ometi». Filmile teeb sissejuhatuse filmi kaasrežissöör Arvo Iho.

26. märtsil linastub Arvo Pärdi keskuses «Ukuaru» ja Vabamus toimub Leida Laiuse filmipärandi teemaline vestlusring, kus režissööri Moonika Siimetsaga vestleb Tristan Priimägi. ETV2 pühendab samal päeval teemaõhtu Leida Laiusele, režissööri filme näitavad juubelinädalal ka Telia, Elisa, Netikino, Arkaader ja Jupiter. Leida Laiuse filme näidatakse ka New Yorgi Eesti majas ja Eesti filmipäevade raames Lissabonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles