Vangimaja rokk: paljudel hittidel säranud trummar suri trellide taga

Kultuuritoimetus
Copy
Trummar Jim Gordon lõi koos Eric Claptoniga bändi Derek and the Dominos.
Trummar Jim Gordon lõi koos Eric Claptoniga bändi Derek and the Dominos. Foto: Youtube

13. märtsil lahkus 77-aastaselt trummar Jim Gordon, kes mängis trumme The Beach Boysi, Steely Dani ja paljude teiste kuulsate bändide hittidel. Gordon suri Vacaville'is Californias asuvas vanglas, kus Gordon istus 80ndatest saati tapmise pärast, vahendab The Guardian.

Gordon sattus vangi 1983. aastal, kuna mõrvas oma ema psühhoosi käigus. Trummar sai skisofreeniadiagnoosi ning eluaegse vanglakaristuse võimalusega tingimisi vabaks saada pärast 16 aastat. Gordon ei ilmunud kordagi istungitele, et arutada tema tingimisi vabastamist ja seetõttu jäi ta vanglasse kuni oma surmani sellel aastal.

Los Angeleses üles kasvanud Gordonit peeti erakordseks muusikuks, kes hakkas trumme mängima teismeeas ning tuuritas juba 17-aastaselt Suurbritannias The Everly Brothersiga. Hiljem mängis ta koos Bobby Darini, Judy Collinsi, The Righteous Brothersi ja teistega. 60ndatel osales ta The Beach Boysi hittalbumil «Pet Sounds» ja The Byrdsi viiendal albumil «The Notorious Byrd Brothers».

Koos Eric Claptoniga lõi Gordon 1970. aastal ansambli Derek and the Dominos, mille ajatuks hittlauluks osutus suurejooneline «Layla». Just Gordon mängis «Laylas» kõlava kuulsa klaveripala, aga ka trumme. Tema tüdruksõber oli muusik Rita Coolidge, kes enda sõnul selle klaveripala kirjutas, kuid tema ja Gordoni suhe lõppes pärast seda, kui Gordon ründas Coolidge'it hotelli koridoris.

Lisaks eelmainitud bändidele osales Gordon trummarina Steely Dani armastatud albumil «Pretzel Logic» ja Harry Nilssoni albumil «Nilsson Schmilsson». Ühtlasi tuuritas ta Trafficu, Joe Cockeri, Frank Zappa, Alice Cooperi, Art Garfunkeli ja teistega.

Gordoni karjääri allakäik algas tema vaimse tervise kehvenemise tõttu. Gordoni sõnul hakkas ta peas hääli kuulma, mis esialgu olid sõbralikud ning andsid talle juhiseid, hiljem pidi ta aga tegema ohverdusi ning häälte nõudmistele kuuletuma. Sageli kuulis ta peas oma ema häält, mis teda piinas ning käskis tal vähem süüa. Gordon oli tüdruksõprade suhtes vägivaldne ning tal tekkisid probleemid heroiini ja alkoholiga, et vaigistada oma peas möirgavat müra. Vaatamata teiste inimeste sekkumisele ei jäänud ta ühegi ravi juurde püsima.

1983. aasta juunis läks ta noa ja haamriga kallale oma emale, 71-aastasele Osa Marie Gordonile. «Mul polnud tahtmist teda mõrvata,» väitis Gordon 1985. aastal. «Ma tahtsin temast eemale saada. Mul polnud valikut. See toimus nii automaatselt, et mind oleks kui zombi kombel juhitud. Ta tahtis, et ma ta ära tapaksin.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles