NÄDALA PLAAT Tume, sünge ja oluline

Margus Haav
, reporter
Copy
Genka ja Dew8 Masa lavastatud videos loole «Jõhker veretöö Kärevere teemaja juures».
Genka ja Dew8 Masa lavastatud videos loole «Jõhker veretöö Kärevere teemaja juures». Foto: Kaader videost

Varemgi õnnestunud koostööd teinud duo Genka ja DEW8 «Doom» on judinaid tekitavalt sünge ja mõjus. Õnn öeldakse olevat siis, kui üks jama on möödas ja teine pole veel kohale jõudnud. See otsekohese nimega «Doomil» kehti. Enne kui üks jama möödas, on juba teine kohal, kolmas kukil huilgamas ja neljas, hambad irvis, ootamas. Sõge värk. Maailm 2023.

Alguses tahtsid nad teha midagi rõõmsat. Siis algas sõda ja sakutas kogu emotsionaalse sisikonna laiali. Kadus isu, kadus selgus. Lõppes sinisilmne usk, et kõik on hästi. «Rahu pole iseenesest mõistetav/Planeet pole ehk enam meie iseeneste käest päästetav/Sest väljas ikka see tühi tuul/Kõik tundub doom» – avalugu juhatab pisut enam kui pool tundi kestva materjali kaunikesti süngetele rööbastele ja jätab kuulaja sinna kuni viimase palani. Jaa, see ei ole kerge kuulamine. Aga see on kriipiv elamus, millest ei tasu ennast ilma jätta.

Sõnad on kodumaises popmuusikas sageli kuidagi devalveerunud. Sõnad on, sõnumit pole. Ei moodusta mõtlema panevat mõtet, vaid oma naiivse tekstuuri ja primitiivsete riimidega pigem vokaalse mõttetu helikujunduselemendi. Üsna piinlik oleks neid trükis näha. Genka tekstid seevastu on läbi aegade olnud lõikavad, valusad, tabavad, võimsate uperpallide ja nutikate vimkadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles