KULTUURIS KUUM ⟩ Leida Laius 100: Naine, kes uuris oma filmides naiste saatust

Annika Koppel
, filmiajakirjanik
Copy
Režissöör Leida Laius 1970. aastatel.
Režissöör Leida Laius 1970. aastatel. Foto: Tallinnfilm/Rahvusarhiivi Filmiarhiiv

Filmirežissöör Leida Laius oli naine ja kunstnik, kes suutis nüristavas nõukogude süsteemis ellu jääda ja takistuse kiuste oma filmid ellu äratada. Tema sünnist möödub homme, 26. märtsil sada aastat. Sel puhul toimuvad retrospektiivid, teemaõhtud, juturingid ja tema filme saab näha nii teles kui ka voogedastuses.

Eesti rahvas tunneb ja armastab Leida Laiuse filme. Vähemalt vanem põlvkond, ja noortel on, mida avastada. Nüüd, kus filmimaailmas on naiste hääl üha rohkem esile kerkinud ja naisrežissööride töid hinnatakse, on Laiuse looming veelgi aktuaalsem.

Aga see kõik on juhtunud alles viimastel aastakümnetel, kui suured A-klassi festivalid langesid kriitika alla, sest ei võtnud võistlusprogrammi naisrežissööride filme. Filmimaailma matšolikkuse tõi valusalt välja MeToo liikumine, mille tagajärjel sai karistada produtsent Harvey Weinstein. Naisi on režissööride hulgas läbi aegade olnud oluliselt vähem kui mehi kõikjal maailmas. Naised on siin endale samm-sammult õigusi ja ruumi välja võidelnud. Selles mõttes oli Laius oma ajast ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles