Eesti kunstnikud panevad õla alla supiköögi ehitamiseks

Kultuuritoimetus
Copy
Mihkel Ilusa teos «Kotkal»
Mihkel Ilusa teos «Kotkal» Foto: Mihkel Ilus / Repro

30. märtsil toimub Siidrifarmis 100% heategevuslik õhtusöök «Lapsed söönuks», millega kogutakse toetust Eesti Toidupanga supiköögi ehitamiseks. Õhtusöögil viiakse läbi ka heategevuslik kunstioksjon, kuhu oma panuse on andnud neli Eesti hinnatud kunstniku – teoste tulu läheb täieulatuslikult supiköögi ehitamiseks.

«Neljandat korda toimuval heategevuslikul õhtusöögil «Lapsed söönuks» viiakse läbi heategevuslik kunstioksjon, mille tulu läheb supiköögi ehitamiseks,» selgitas «Lapsed söönuks» projekti ellukutsuja ja restoran Lee peremees Kristjan Peäske.

Tema sõnul on viimaste aastate kriiside keerises toiduabi vajajate arv kasvanud kolmandiku võrra. «Sellest ajendatuna soovime luua Eesti Toidupanga supiköögi, kus on võimalik Toidupangal ära hoida toidu riknemist, valmistades sooja toitu seitse päeva nädalas,» lausus Peäske.

Peäske selgitas, et projektil on läbi aastate olnud heldeid kunstnike, kes oma teoseid on heategevuslikule oksjonile andnud ning mõni isegi kaks korda. «Kuna heategevusliku oksjoni puhul ei ole sageli ette teada ka kunstiteose prognoositav tasu nagu see võib olla traditsioonilistel oksjonitel, siis nõuab see kunstnikult suuremeelsust, et teos meile usaldada. Senini on kunstiteoste hinnad kerkinud turuväärtuseni ja turuväärtusest kõrgemale – loodame, et ka sel aastal,» ütles Peäske.

Varasematel aastatel on kunstioksjonil tuhandete eurodega heategevusse panustanud Silver Koppel, Martin Saar, Epp-Maria Kokamägi, Mati Karmin, Leonhard Lapin ja teised Eesti autorid, kelle teosed olid kõrgelt hinnatud.

Sel aastal annavad projekti oma panuse ning kunstioksjonil on Mihkel Ilus teosega «Kotkal», Kristi Kongi akvarellmaali, Jaan Toomik akrüülmaali «Väike kärbsepaber» ja Vano Allsalu akrüülmaal «Punased lilled I».

Mihkel Ilus (1987) on visuaalkunstnik, kes tegutseb maali laiendatud väljal. Ta töötab sageli suuremõõtmeliste installatsioonidega, kus maaliga seonduv lähenemine on kesksel kohal. Tema teos «Kotkal» on kunstniku enda sõnul visandlik, graafiline ja ekspressiivne töö, millel on kultuuriajalooga side, aga ka üldinimliku vabaduse ja igatsuste tunne sees. Ilus selgitas, et oksjonile pakkus ühelt poolt teoseid, mis endale armsad ja kui hind kujuneb hea, siis on sellest nii endal ja teistel rõõmu.

Auhinnatud Kristi Kongi (1985) on maali- ja installatsioonikunstnik, kelle töö keskendub värvile, valgusele ja ruumile. Tema erksavärviline maalilooming võtab sageli muljetavaldavate ruumi hõlmavate installatsioonide kuju. Maalide ja installatsioonide aluseks on konkreetsed või kujuteldavad kohad, kunstniku tähelepanekud, emotsioonid ja mälestused. Kristi Kongi looming baseerub põhjalikul uurimistööl ja maalieksperimentidel, kus ta katsetab erinevate värvidega, valguse ja varjuga. Oma töö on ta pealkirjastanud «Mõtteid oli liiga palju. Küsimusi ka. Kuidas saaks värve veel paremini näha? Vahel lihtsalt ei näe, ega tunneta neid».

Krista Kongi «Mõtteid oli liiga palju»
Krista Kongi «Mõtteid oli liiga palju» Foto: Krista Kongi / Repro

Jaan Toomik (1961) on multidistsiplinaarne kunstnik, kelle loomingut iseloomustab metafüüsiline, looduslähedane ja šamanistlik vaade maailmale. Tema teosed tegelevad igavikuliste teemadega nagu elu ja surm, religioon ja vaimsus, sidudes inimese kehalisuse looduse ringkäiguga. «Väike kärbsepaber» kuulub kärbsepaberi-maalide seeriasse, mida Jaan Toomik eksponeeris esmakordselt oma 60. sünnipäevale pühendatud isikunäitusel Haapsalu Linnagaleriis. Kunstnik ise on andnud oma töö lahtimõtestamiseks järgnevad märksõnad: putukate väljasuremine, ökoloogia, surma juhuslikkusest tulenev dekoratiivne ilu.

Jaan Toomiku akrüülmaal «Väike kärbsepaber»
Jaan Toomiku akrüülmaal «Väike kärbsepaber» Foto: Jaan Toomik / Repro

Vano Allsalu (sündinud 1967) loomingu teemadering ulatub loodusstiihiatest mütoloogiliste konstruktsioonide ning meeleseisunditeni, puudutades nii intiimselt isiklikku kui pakkudes tõlgendusi kultuurilisel ja sotsiaalsel väljal toimuvast, oksjonile tuleb Allsalu teos «Punased lilled I».

Vano Allsalu teos «Punased lilled I»
Vano Allsalu teos «Punased lilled I» Foto: Vano Allsalu / Repro

Kunstnik kirjeldas, et teda huvitab lillede juures kimbu arhitektuur ja arhetüüpne olemiskuju: ühed vanimad tõendid tsivilisatsioonist on hauapanused, mille hulka kuulusid peale tarbeesemete ka lilled. Tänapäeval on lilled Allsalu sõnul olulistel elusündmustel ja üritustel niivõrd tavapärased, et neid tihti isegi ei märgata, kuid tegelikult ei ole lillede näol tegu pelgalt kaunistusega, vaid neis on midagi ürgset ja rituaalset, seoseid ohverduse ja pühendusega kõrgematele jõududele või ideaalidele.

«Lapsed söönuks» heategevuslik õhtusöök toimub 30. märtsil Kose vallas asuvas Siidrifarmis.

100% heategevuslikul õhtusöögil osalevad Eesti tipprestoranid ja -kokad nagu Lee, Moon, Barbarea ja külalisi võõrustav Siidrifarm. Samuti aitavad Toidupangal missiooni täita oma aja, ametioskuste ja hea tahtega Prike, Nordic Catering, Fruitxpress, Veho, Optimist, Ellington, In Deco. Kogu piletitulu suunatakse 100% Toidupanga toetuseks, et ehitada valmis supiköök. Kõik sündmusesse panustajad teevad seda heategevusena.

Lisainfo ja piletid: lapsedsoonuks.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles