ÜLLATAV PÖÖRE ⟩ Üle 1000 käsikirja pihta pannud raamatuvaras pääses vanglakaristusest

Kultuuritoimetus
Copy
Pettuse ohvriks langes teiste seas menukirjanik Margaret Atwood.
Pettuse ohvriks langes teiste seas menukirjanik Margaret Atwood. Foto: AP Photo/Alastair Grant, File

Kirjandusmaailma kõige salakavalam kelm, rohkem kui 1000 käsikirja varastanud Filippo Bernardini tunnistas end pettuses süüdi ning pääses ootamatult trellide taga maandumisest, vahendab The Guardian. Küll aga peab Bernardinile kopsaka rahasumma maksma, ta saadetakse Ameerikast tagasi Suurbritanniasse või Itaaliasse ning ta peab kolm aastat jälgimise all olema.

Karistuse määras talle kohtunik Colleen McMahon. Kirjanikelt avaldamata käsikirju välja meelitanud Bernardinil tuleb tasuda kirjastajale Penguin Random House kohtukulude katteks 88 000 dollarit.

Suurbritannias Simon & Schusteri kirjastuses töötanud Bernardinil oli kohtudokumentide järgi «põletav soov» tunda ennast nagu tipptasemel kirjastaja, kes suhtleb tunnustatud kirjanikega ning saab neilt tekste.

Osav teeskleja

Olles näinud kolleege omavahel käsikirju jagamas, hakkas Bernardini esinema kirjastajate ja agentidena, et kirjanike avaldamata teoseid saada. Bernardini teeskles sadu erinevaid inimesi ning töötas välja pettuse, mis võimaldas mehel saada privaatselt tekste Margaret Atwoodilt, Sally Rooneylt, Ian McEwanilt ja paljudelt teistelt menukirjanikelt.

Kui Bernardini avastas, et selline pettus toimib, muutus tema käitumine kompulsiivseks. Huvitaval kombel ei plaaninud Bernardini raamatuid lekitada ning selle skeemiga rikastuda. Mees tahtis lihtsalt olla esimene, kes kuulsate autorite järgmisi teoseid lugeda saab.

FBI arreteeris Bernardini 2022. aasta jaanuaris New Yorgis, kui raamatukelm maandus John F. Kennedy lennujaamas. Kohtus tunnistas Bernardini oma süüd ning väitis end teadvat, kui lollid ja valed tema teod olid. Tema advokaat Jennifer Brown tõi välja, et Bernardini kasvas üles üksildase, kiusatud, homoseksuaalse mehena Itaalia konservatiivses piirkonnas ning leidis lohutust raamatutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles