Tulekul on Eesti Rahva Muuseumi aastakonverents «Õige keha, vale keha?»

Kultuuritoimetus
Copy
Näitus «Õige keha, vale keha?» ERMis.
Näitus «Õige keha, vale keha?» ERMis. Foto: Berta Jänes

Eesti Rahva Muuseumi aastakonverents «Õige keha, vale keha?» toimub ERMis 30.–31. märtsil. Konverents on seotud Eesti Rahva Muuseumi näitusega «Õige keha, vale keha? Näitus keha tähendustest Eestis».

Konverentsi ja näituse põhiidee on näidata, kuidas keha ja selle omaduste mõistmine on kultuurispetsiifiline ning kuidas ühiskond neid arusaamu vormib. Arusaamad õigest ja valest, loomulikust ja ebaloomulikust, puhtast ja mustast, tervest ja haigest jne erinevad kultuuriti ning muutuvad ajas. Võim ja avalik arvamus mõjutavad inimesi omaks võtma teatud olemis- ja käitumisviise nii kirjutatud kui ka kirjutamata seaduste ja normide kaudu.

Konverents «Õige keha, vale keha?» arutleb keha selliste kultuuriliste tähenduste üle Eestis, mis on olnud päevakorral minevikus, kuid tekitavad arutelusid ja vaidlusi ka tänapäeval. Kavas on ettekanded inimkeha kultuurilisest mõtestamisest erinevate distsipliinide vaatenurkadest erinevatel ajalooperioodidel, aga ka kehaga seotud fantaasiatest ja tehnoloogilistest arendustest.

Konverentsi peakorraldaja, ERMi vanemteadur Anu Kannike toob välja intrigeerivaid teemasid, mis pakuvad kindlasti huvi laiale kuulajaskonnale: «Konverentsil saab näiteks teada, milline tähendus oli maskidel ja maskeerimisel keskajal, kuidas Tartu Ülikool endale õppevahendiks laipu hankis, milliseid kehakogemusi peegeldab represseeritud naiste isiklik kirjavahetus või millisena kajastub pärimuses talurahva ettekujutus mõisnike kehadest. Räägime aga ka muutuvast suhtumisest alastusse, kehalõhnadesse ja moodi.»

Aastakonverentsi ning vastavatud näituse «Õige keha, vale keha?» puhul anti välja ka mahukas artiklikogumik nii eesti kui inglise keeles. Trükist esitletakse esimese konverentsipäeva lõpus, 30. märtsil kell 17. Konverentsi ajal on trükis saadaval ERMi muuseumipoes soodushinnaga.

Lisainfo konverentsi kohta koos päevakavaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles