Ooperidiiva Aile Asszonyi liigub maailma tipprollide poole

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Aile Asszonyi Elektra rollis.
Aile Asszonyi Elektra rollis. Foto: Monika Rittershaus/Opera Frankfurt

19. märts oli Eesti muusikakultuurile ajalooline hetk, kui meie rahvusvaheline tipplaulja Aile Asszonyi astus lavale Richard Straussi «Elektra» pearollis esietendusel Frankfurdi ooperis.

Sellise kaalu ja raskusega peaosa Euroopa tipp­ooperimajas ei ole Eesti laulja seni veel esitanud. Aile Asszonyi hääleliik – dramaatiline sopran – jääb maailmas aina haruldasemaks. Neid otsitakse nii Wagneri kui Richard Straussi ooperite erilisi hääleomadusi nõudvatesse suurrollidesse sõna otseses mõttes tikutulega.

Frankfurdi ooperimaja on praegusel ajal üks Euroopa parimaid, millest kõnelevad ka rohked tunnustused: juhtiv ooperiajakiri Opernwelt valis selle 2022. aastal aasta ooperimajaks, sama tunnustuse on ooperimaja saanud veel viis korda. Frankfurdi ooperimaja produktsioonidesse valitakse nii lauljaid kui lavastajaid väga hoolikalt.

Eesti diiva Aile Asszonyi on nende kõrguste poole liikunud kõiki olulisi astmeid läbides: Senta Wagneri «Lendavas Hollandlases», Elisabeth ja Venus «Tannhäuseris», Turandot, Isolde ja nüüd Richard Straussi Elektra. Oluliseks abiliseks tema teel on olnud meie Itaalias resideeriv vocal coach Toomas Kald­aru. Aasta tagasi jälgisime pingsalt tšellotalenti Marcel Johannes Kitse Brüsselis kuninganna Elisabethi nimelisel konkursil. Aile Asszonyi on samuti selle maailma esikolmikusse kuuluva konkursi finalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles