Tartu Folgiklubis esineb lauljatar Thea Kristal

Kultuuritoimetus
Copy
Tartu Folgiklubis esineb lauljatar Thea Kristal.
Tartu Folgiklubis esineb lauljatar Thea Kristal. Foto: Plakat

Neljapäeval, 30. märtsil esineb Tartu Folgiklubis folklauljatar Thea Kristal. Külalisega vestleb Ants Johanson. Sündmus Tartu Ülikooli raamatukogu muusikaosakonnas algab kell 19.

Thea Kristal: «Sündisin sõjajärgsesse Tartusse, lootusrikkasse rahuaega, aastal 1957. Mul oli õnnelik lapsepõlv ja piiritult palju vabadust vaiksetes agulites ringiluusimiseks, - üksiku lapsena olingi hingelt pisut üksildane. See iseolemine võimendus veelgi igal suvel, kus maavanaema juures, Virumaal, Neeruti kandis, võisin nurmedel ja metsades ringi hulkuda, palju süda lustis. Sealt ka looduse ja loomaarmastus ning hilisem kutsevalik- loomaarst.

Õppisin ka muusikakoolis, erialaks oli klaver, aga rohkem istusid hobidena kõikvõimalikud laulu- ja tantsuringid ning sporditrennid. Olen osalenud ka saates «Kaks takti ette», pääsesin finaali ning lõpuks ka Linnahalli lavale, lõppkontserdile.

Minu tõeline armastus Muusika, kui müstilise, lausa hingemuutva fenomeni vastu algas puberteedieas. Kuulasin Lüürikuid, Virmalisi ja Urmas Alenderi autorilaule. Ma armusin Laulusse kui millessegi ainsasse, mille kaudu suudab end väljendada Armastus. Ma olin lummatud ja «hetk» hiljem, kui minuski paisusid tunded võimsaks ookeaniks, mille jõudu kuhugi veel rakendada ei tohtinud, leidsin endki laulmas ja laule loomas. Ja oma hingepilli - kitarri sõrmitsemas. Sain helide abil tunda, mida tähendab, kui armastuse valu muutub Laulu loomise käigus puhtaks rõõmuks, viibimine loomeolekus hakkas mulle isegi rohkem meeldima, kui eksistents reaalsuses.

Kõrgkooliaegses Tartus olin aktiivne osaleja kõigil muusikaga seotud üritustel ja ka esimese suunamise järgselt Virumaale sattudes, jätkasin hoogsalt folkarielu, osaledes paljudel vahvatel autori- ja aatelauluüritustel, nagu Hiiumaa folk, Tamsalu «Rahupiisad» ja Haljala «Virumaa väljadel». Laulsin rattaretke «Kuidas elad, Virumaa?» lõpetamisel ja teistelgi ärkamisajaüritustel Rakvere Vallimäel. Ühe õnnestunud ja armsa, kammerliku folgiürituse korraldasin ka ise Rakvere Kultuurimaja kõlavas võlvkeldris.

Kui ajad muutusid ja lapsed sirgusid, sattusin tööle Koeru-maile. Suurest igatsusest teiste folkijate ja nende laulude järele mõte korraldada Koeru Holaöö. See festival toimus 1996-2011, kokku üheteistkümnel korral. Holaööst võrsusid välja ka suurejooneline Alenderfest Paide Kultuurikeskuses ja folkpiknik Hõng Paide Vallimäel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles