AK ⟩ Naised, kes ei saa meesteta hakkama (4)

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
Sandra Newman kõneles raamatust «Mehed» mullu suvel Walesis Hay kirjandus- ja kunstifestivalil.
Sandra Newman kõneles raamatust «Mehed» mullu suvel Walesis Hay kirjandus- ja kunstifestivalil. Foto: Shakespeare And Company

Internetis tehakse sageli «nalja» selle üle, et kui maailmas mehi ei oleks, saaksid naised õhtul pärast tööd muretult tervisejooksu tegema minna, sest ei oleks kedagi, kes neid ohustaks, kohatult kõnetaks või muul moel verbaalselt või füüsiliselt ahistaks. Sandra Newmani «Mehed» justkui sellisest maailmast kõnelebki. Ent mitte päris.

«Mehed» jutustab düstoopilise loo maailmast, kust kõik mehed ühel päeval lihtsalt kaovad. Kaovad täiseas mehed, noored poisid, transnaised, aga ka veel emaüsas olevad veel sündimata looted, kes olid määratud sündima mehena.

Võiks ju arvata, et eelmainitud «naljast» saab reaalsus ning naised hakkavad end vabamalt ja turvalisemalt tundma, ent Newmani loodud maailmas lähevad naised hoopis paanikasse – lennukid ei lenda, katlamajad ei tööta, kütus saab maailmast otsa ning seda kõike selle pärast, et maailmas pole enam ühtki meest, kes traditsiooniliselt maskuliinsed tööd naiste eest ära teeks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles