UUED FILMID KINOLEVIS ⟩ Maailma kuulsaim rollimäng sai filmiks ning Adam Driver võitleb saurustega

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Adam Driver ulmeseikluses «65».
Adam Driver ulmeseikluses «65». Foto: Filmikaader

Jätkub Postimehe iganädalane filmirubriik «Uued filmid kinolevis», mille eesmärk on tutvustada kõiki uusi kinolevisse jõudvaid filme ning anda kindel soovitus, mida tasuks vaatama minna. Muuseas, kinos Artis on aprillis võimalik nautida ka suurepärase Michael Haneke filme, nende seas «Klaveriõpetaja» ning «Valge lint», mida saab näha 35mm filmilindilt.

Soovitus: «Tagasi Seouli» («Retour à Séoul»)

2022. aastal Cannes'i filmifestivali Un Certain Regard programmis linastunud film «Tagasi Seouli» räägib 25-aastasest prantslannast Freddiest (Park Ji-min). Freddie otsustab esmakordselt naasta Lõuna-Koreasse, enda jaoks tundmatusse riiki, kust üks prantsuse abielupaar oli ta aastate eest lapsendanud. Soov näha, kust ta pärit on, viib Freddie rännakule võõras riigis, kus tema eneseotsingud ning vaatlused joonistuvad vaatajate jaoks lummavalt välja. «Tagasi Seouli» esindas Kambodžat parima rahvusvahelise filmi Oscari kategoorias, kus see jõudis 15 filmi lühinimekirja, kuid mitte nominentide sekka.

«65»

Napisõnaline reklaamklipp ütleb ulmemäruli «65» kohta ära kõik, mida ilmselt vaja teada on: kosmoserändur Mills (Adam Driver) satub eelajaloolisele Maale, mida valitsevad dinosaurused. Et Adam Driver ei peaks planeedil ringi kooserdama ja hiidsisalikega jõudu katsuma täiesti üksi, on talle ekraanipartneriks antud Ariana Greenblatti mängitud tüdruk, keda Mills kaitsma peab. Need saurusefännid, keda vihastas välja «Jurassic Worldi» seeria kiire allakäik, ei pruugi ka käesolevast filmist suurt vaatamisnaudingut kätte saada, sest «65» on siiani saanud pigem jaheda vastuvõtu ning ka Adam Driveri jaoks, kes on karjääri jooksul töötanud suurepäraste lavastajate (Leos Carax, Noah Baumbach jpt), tundub see projekt paraja hinnaalandusena. Aga kes teab, äkki türannosaurus on ägedalt möirgama pandud?

«Dungeons and Dragons: Varaste au» («Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves»)

Suurejooneline seikluskomöödia «Dungeons and Dragons: Varaste au» toob suurele ekraanile ülipopulaarse rollimängu «Dungeons & Dragons» ehk D&D, mis 70ndatel aitas käima lüüa rollimängude buumi ning avaldas hiljem suurt mõju ka videomängudele. Esimene selle rollimängu põhjal loodud film, 2000. aasta «Dungeons & Dragons», osutus suureks läbikukkumiseks, kuid nüüd otsustati uhkema näitlejaplejaadiga ja 150 miljoni dollari suuruse eelarvega uuesti proovida.

Seekordse seikluse südames on sarmikas varas Edgin (Chris Pine) ja tema seiklejate kamp, kuhu kuuluvad kivikõva barbar Holga (Michelle Rodriguez), kohmakas manaja Simon (Justice Smith), kartmatu druiid Doric (Sophia Lillis) ja laitmatute kommetega rüütel Xenk (Regé-Jean Page). Seltskond loodab korraldada kaelamurdva röövi, et saada tagasi kadunud reliikvia. Paraku läheb kõik viltu, nad ajavad vihale valed inimesed ja olendid ning muretu bande peab pingutama nüüd juba maailma päästmise nimel. 

«Karupoeg Puhh: Veri ja mesi» («Winnie the Pooh: Blood and Honey»)

Selle filmi saamisloos on oma osa mängida Ameerika vildakatel autorikaitseseadustel, sest mõne aasta eest kadusid seal kirjanik A. A. Milne'i esimese 1926 ilmunud Puhhi-raamatu autoriõigused. Selle otsustas enda kasuks pöörata lavastaja Rhys Frake-Waterfield, kes pistis käe meepotti ning tegi üliodavalt valmis amatöör-õudusfilmi «Karupoeg Puhh: Veri ja mesi», kus kamp naisi lähevad Saja aakri metsa puhkama ning põrkavad seal kokku ära keeranud Puhhi ning Notsuga.

Need, kes vähegi loodavad, et «Karupoeg Puhh: Veri ja mesi» pöörab A. A. Milne'i Puhhi-jutud pahupidi kavala eneseirooniaga ja fantaasiaga, eksivad rängalt, sest tegemist on pigem «Texase mootorsaemõrvade» äbariku sohilapsega, kus traksides mehed on endale maskid pähe tõmmanud. Kujutlusvõime ja huumorisoon puuduvad odavalt ja kiiresti tehtud filmil seejuures täielikult.

«Apatšid: Pariisi jõugud» («Apaches»)

Prantsuse lavastaja Romain Quirot' ajaloolise märulidraama tegevuskohaks on 20. sajandi alguse Pariis, mida Apatšideks kutsutav vägivaldne jõuk hoiab hirmuvalitsuse all hoiab.  Kurjategijate klanniga liituv Billie (Alice Isaaz) loodab sellele karistamatule kambale kätte maksta oma venna tapmise eest ja käima läheb sündmusteahel, mis saab lõppeda vaid ühega: verise arveteklaarimisega. 

«Suudlus» («Kysset»)

Lõpetuseks midagi romantikafännidele. Tundeküllase draama «Suudlus» lavastajaks on tunnustatud režissöör Bille August, kes muuhulgas tegi 1987. aasta Oscari-võitjast filmi «Vallutaja Pelle» ning 90ndate lõpus kiidetud «Hüljatud» ekraniseeringu Liam Neesoniga peaosas. «Suudlus» viib meid ajas tagasi 1913. aasta Taani, kus kohusetundlik Anton (Esben Smed) tegeleb ratsaväeohvitseride väljaõpetamisega. Treeningul käsib ta oma rühmal parun von Løvenskjoldi aidata ja vastutasuna on ta kutsutud lossi ballile.

Seal kohtub ta paruni kauni tütre Edithiga (Clara Rosager), kes sattus õnnetuse tagajärjel ratastooli. Edith tunneb end paremini kui eales varem, sest Anton kohtleb teda kui võrdväärset ballikülalist ja nii hakkavad nad kahekesi palju aega koos veetma. Siiski ei suuda Anton aru saada, kas tema tunded on haletsus või tõeline armastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles