Suri legendaarne Jaapani helilooja

Kultuuritoimetus
Copy
Ryuichi Sakamoto 2017. aastal.
Ryuichi Sakamoto 2017. aastal. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters /Scanpix

71-aastasena suri maailmakuulus Jaapani muusik ja helilooja Ryuichi Sakamoto. Sakamoto paljastas 2022. aasta juunis, et oli hiljaaegu võidelnud IV staadiumi vähiga.

Sakamoto kuulus legendaarsesse elektroonilise muusika bändi Yellow Magic Orchestra (YMO) ning võitis Oscari oma heliriba eest 1987. aasta filmile «The Last Emperor». Sakamoto mängis ka 1983. aasta filmis «Merry Christmas, Mr Lawrence» koos David Bowiega.

Viimastel aastatel tegeles Sakamoto peaiselt keskkonnatemaatikaga ning osales pärast 2011. aasta Fukushima tuumakatastroofi aktiivselt tuumaenergiavastases liikumises.

Kawade Shobo Shinsha kirjastuse tunnustatud toimetaja Kazuki Sakamoto poeg Ryuichi Sakamoto alustas muusikaõpinguid 10-aastaselt ning oli lummatud biitlitest ja Debussyst. Keskkooliõpilasena 1960. aastate lõpus osales ta õpilasmeeleavaldustel ning on hiljem ühes intervjuus öelnud, et see kogemus «on selle tuum, kes ma olen».

1978. aastal asutas Sakamoto koos Haruomi Hosono ja Yukihiro Takahashiga Yellow Magic Orchestra. Nende futuristlik tehno-popmuusika, mis kasutab täielikult süntesaatoreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles