Kumus avatakse näitus Ukraina avangardist

Kultuuritoimetus
Copy
Oleksandr Hvostenko-Hvostov. Lavakujundus näidendile „Mob“ (Upton Sinclairi romaani „They Call Me Carpenter“ (Mind kutsutakse puusepaks) adaptatsioon). 1924. Mõstetskõi Arsenal, Kiiev, Ukraina.
Oleksandr Hvostenko-Hvostov. Lavakujundus näidendile „Mob“ (Upton Sinclairi romaani „They Call Me Carpenter“ (Mind kutsutakse puusepaks) adaptatsioon). 1924. Mõstetskõi Arsenal, Kiiev, Ukraina. Foto: Repro

Laupäeval, 8. aprillil avatakse KUMUs näitus «Futuromarennia. Ukraina ja avangard». See on avastuslik sissevaade Ukraina avangardkunsti, mis pürgis ühiskonna moderniseerimise poole. Radikaalsed tulevikuunelmad leidsid ilmeka väljenduse maalis ja lavakujunduses, arhitektuuris, kirjanduses ja filmikunstis.

Oleksandra Eksteri, David Burljuki ja Vasil Jermilovi teosed on pärit muuseumidest, mis jätkavad tööd ka sõja ajal, Venemaa pidevate rünnakute all. Näitus loob aluse nii Lääne kui ka Vene avangardi ajaloo kriitiliseks postkoloniaalseks ümberhindamiseks, tuues esile Ukraina kunstielu arvukad eripärad ja seosed 20. sajandi esimeste kümnendite rahvusvahelise arenguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles