Maailma kõige võimsamas näidendis kõneleb hääl kosmosest

Maris Paas
, teatrivaataja
Copy
Ugala ajaloo esimeses monoetenduses mängib teatri kõige hõivatum ja vist ka ühe pikima teatristaažiga mees, Andres Tabun.
Ugala ajaloo esimeses monoetenduses mängib teatri kõige hõivatum ja vist ka ühe pikima teatristaažiga mees, Andres Tabun. Foto: Priit Loog

Ugala teatri 103-aastase ajaloo vältel on nüüd täiesti esimene kord, kui seal monotükki tehakse. Lavastaja Taago Tubin avastas enda jaoks Ian Kershaw’ teksti «Maailma ajaloo kõige võimsam näidend» Covidi ajal.

Lugu haakus sel hetkel pandeemia ajastuga, kus inimesed istusid korterites ja omavaheline suhtlemine oli minimaalne. Kershaw on pannud oma jutustuse tegelased samamoodi üksinduse isoleeritusse, kuigi ta kirjutas selle näidendi juba 2018. aastal. Seega võib öelda, et Ugala lavastus on väga tänapäevalik, kuigi kui näitleja oli loo sisse juhatanud ja tegelased tutvustanud, kangastus mulle mõtteis Mati Undi romaan «Sügisball», kus samamoodi on linn ja seal elavad üksildased inimesed, kes üksteist ei tunne. Tekkis déjà-vu-tunne.

Hea näidend vajab head näitlejat, selle tõttu valis lavastaja Taago Tubin oma monoetendusse mängima Ugala kõige hõivatuma ja vist ka ühe pikima teatristaažiga mehe, Andres Tabuni. Näitleja, kes pole oma pika näitlejatee jooksul kunagi üksi laval mänginud. Niisiis võis kogu lavastuse meeskonnal juba prooviperioodil olla huvitav, kuhu välja jõutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles