AK Küllaga armastust, igatsust ja ilu

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Anni Arro suvikõrvitsatega. Tema kokaraamat sai alguse vanaema mummulisest retseptivihikust.
Anni Arro suvikõrvitsatega. Tema kokaraamat sai alguse vanaema mummulisest retseptivihikust. Foto: Sandra Urvak

Minu arvates saab nõnda iseloomustada kõige täpsemalt Hele-Mai Alamaa, Maret Allika ja Margit Välja poeetilist retke «Metsapoole maitsed. Taimed ja toit» ning Anni Arro albumit «Läbi lillede. Vanaemast inspireeritud retseptid».

Väga väljendusrikkad fotod, võrratud raamatukujundused ning silmaringi avardavad taimetutvustused ja ärgitavad kokkamisjuhised viivad kohe mõtted helgematele radadele. Hakatuseks neid elustiiliraamatuid sirvides meenus mulle, kuidas palju aastaid tagasi ühel suvepuhkusel Võrumaal lapsekodus viibides uurisin vihikumõõtu Maria Trebeni menukit «Tervis jumala apteegist» ja Aili Paju sama populaarset «Aed kui apteek».

Sellest ajast peale olen tasapisi taimedega tutvust teinud. Muidugi pole ma nii põhjalike teadmistega kui kirglik taimetark Maret Allikas, kelle tegutsemisjuhised ja (taime)kirjeldused on suurepärased. «Metsapoole maitsetes» leidsin üllatusi omajagu. Ma näiteks poleks ilmaski selle peale tulnud, et põld-litterhein on mõnus maitsetaim, et hundinuia varre mekk meenutab värsket kurki, et tüütut ja samal ajal nägusat (umbrohtu) vesiheina võiks salatisse lisada ja mitte ainult kanadele rohida. Seda loetelu võiksin jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles