Lahkus veel üks filmilegend

Kultuuritoimetus
Copy
Operaator Bill Butler töötas 40-aastase karjääri jooksul lugematute kuulsate lavastajatega.
Operaator Bill Butler töötas 40-aastase karjääri jooksul lugematute kuulsate lavastajatega. Foto: Arun Nevader/WireImage

5. aprillil suri 101-aastaselt legendaarne filmioperaator Wilmer C. Butler, vahendab Deadline. Butler oli kuulsate 70ndate filmide «Vestlus», «Lendas üle käopesa» ja «Lõuad» operaator. Tema surma kinnitas Ameerika Filmioperaatorite Liit. 

Umbes 40 aastat kestnud karjääri jooksul oli Butler lugematute filmide operaatoriks. Tema viimaseks tööks jäi 2009. aasta õudusfilm «Evil Angel». Butler tunnustati ka ühe Oscari nominatsiooniga, mille mees sai 70ndatel draamafilmi «Lendas üle käopesa» operaatoritöö eest. Ta töötas lavastajatega, nagu Philip Kaufman, Francis Ford Coppola, William Friedkin, Richard Donner, Jack Nicholson, Sylvester Stallone, Ivan Reitman, Tobe Hooper, Joseph Sargent, Mike Nichols, John Cassavetes ja Steven Spielberg.

«Lõugade» režissöör Steven Spielberg meenutas Deadline'ile oma koostööd Butleriga: «Bill Butler oli nagu meie heitliku, rappuva laeva Orca aluspõhi. Ta oli nagu ainus rahu keset seda tormi. Kui me läksime lahingusse nii looduse kui tehnoloogiaga, mis meid surmani väsitas, siis publik ikkagi võitis sõja. Billi vaade elule oli praktiline, filsoofiline ja kannatlik. Ma võlgnen talle kõvasti, et ta panustas nii loominguliselt «Lõugade» tegemisse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles