KÕIGILE TUTTAV NÄGU Suri Oscari nominatsiooniga pärjatud filminäitleja

Kultuuritoimetus
Copy
Michael Lerner 1990. aastal.
Michael Lerner 1990. aastal. Foto: United Archives / kpa Publicity via www.imago-images.de / Scanpix

81-aastasena suri filminäitleja Michael Lerner, keda tuntakse osatäitmiste eest sellistes filmides nagu «Elf», «Godzilla» ja «X-Mehed: Tulevase möödaniku päevad», ning kes pälvis parima meeskõrvalosa Oscari nominatsiooni osatäitmise eest Joel ja Ethan Coeni 1991. aasta psühholoogilises komöödias «Barton Fink», vahendab Variety.

Lerneri surmast teatas tema vennapoeg, näitleja Sam Lerner, kes avaldas pühapäeva pärastlõunal Instagrami postitusega austust oma onule. 

«Me kaotasime eile õhtul legendi. Raske on sõnadesse panna, kui hiilgav oli mu onu Michael ja kui palju ta mind mõjutas,» kirjutas Lerner. «Tema lood inspireerisid mind alati ja panid mind näitlemisse armuma. Ta oli kõige lahedam, enesekindlam ja andekam tüüp ja see, et ta oli minu verd, paneb mind veel erilisemana tundma. Kõik, kes teda tundsid, teavad, kui hull ta oli – kuid seda kõige parimal viisil.»

«Mul vedas, et sain temaga nii palju aega veeta ja meil kõigil on vedanud, et saame tema tööd nautida,» jätkas Lerner. «RIP Michael, naudi oma piiramatut hulka Kuuba sigareid, mugavaid toole ja lõputuid filmimaratone.»

Michael Lerner sündis 22. juunil 1941 Brooklynis ning hakkas 60ndate lõpus näitlemisega tegelema. Rumeenia-juudi päritolu Ameerika näitleja leidis veel kümnete seriaalide kõrval kõrvalosa rollid sellistes filmides nagu «M*A*S*H», «The Rockford Files», «Starsky & Hutch» ja «Hill Street Blues». 

Laiem tuntus saabus aga pärast osatäitmist vendade Coenite põnevusfilmis «Barton Fink». Filmis kehastas Lerner filmimogul Jack Lipnicki ning osatäitmise eest pälvis ta 1992. aastal ka parima meeskõrvalosa Oscari nominatsiooni. Näitleja ühines hiljem filmirežissööridega, et teha lühike roll nende 2009. aasta eksistentsiaalses komöödias «Tõsine mees».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles