Rokk, roll ja suur tüli: ansambli Mötley Crüe liikmed on lootusetult riius

Kultuuritoimetus
Copy
Mötley Crüe
Mötley Crüe Foto: promo

Skandaalne glam-metal ansambel Mötley Crüe on omavahel totaalselt tülli pööranud – bändiliikmed süüdistavad üksteist reetmises, solvamises ja suures rahalise kahju tekitamises. Bändi pikaaegne kitarrist Mick Mars süüdistab bändikaaslasi muuhulgas ka alusetus bändist väljaheitmises, vahendab Variety.

Tüli bändiliikmete vahel sai alguse juba 2022. aasta oktoobris, kui Mars andis teada, et on sunnitud terviseprobleemide järsu süvenemise tõttu loobuma tuuritamisest, kuid jätkab siiski bändi liikmena. Järgmisel päeval tegi ülejäänud bänd avalduse, milles selgitasid, et Mars on otsustanud bändist välja astuda ning pensionile minna.

Ansambli sõnul tähendab turneest loobumine ühtlasi bändist lahkumist, sest bändi põhiülesanne on tuuritamine ja kontsertide andmine, mida Mick Mars enam teha ei saa.

Mötley Crüe kitarrist Mick Mars kaebas Mötley Crüe kohtusse, sest ülejäänud ansambel on Marsi keset hüvastijätutuuri ootamatult bändist välja arvanud, tuues põhjenduseks Marsi haiguse, mis ei võimalda tal täismahus tuuri kaasa teha. Marsi sõnul on tegemist põhjendamatu väljaheitmisega, sest ta on anküloseerivat spondüliiti (krooniline lülisammast kahjustav liigeshaigus) põdenud 27. eluaastast saati ning varem ei ole see bändiliikmeid seganud.

71-aastase Marsi sõnul ei võimalda haigus tal enam pidevalt teel olla, kuid ta on endiselt valmis salvestusteks ja üksikuteks kontsertideks.

Vaatamata probleemidele väidab Mars siiski, et suudab oma osi suurepäraselt mängida ning on valmis ja suuteline osalema kõiges, välja arvatud kontserditegevuses. Möödunud neljapäeval esitatud hagis väidabki Mars, et isegi kui tal ei ole võimalik enam sama koormusega mängimist jätkata, ei tähenda see, et ta oleks loobunud bändi osanikuks olemisest.

Nüüd on Mick Marsi advokaadid kohtule esitanud ka juriidilised dokumendid, mis toovad ilmsiks pikaajalisema konflikti Marsi ja bändi ülejäänud kolme liikme vahel. Hagis väidetakse muuhulgas, et ansambel, eesotsas bassist Nikki Sixxiga, on Marsi aastaid tema haiguse pärast kiusanud, alavääristanud ja mõnitanud, solvanud teda väidetava kehva mängimise pärast.

Sõna sõna vastu

Vaatamata probleemidele väidab Mars siiski, et suudab oma osi suurepäraselt mängida ning on valmis ja suuteline osalema kõiges, välja arvatud kontserditegevuses. Möödunud neljapäeval esitatud hagis väidabki Mars, et isegi kui tal ei ole võimalik enam sama koormusega mängimist jätkata, ei tähenda see, et ta oleks loobunud bändi osanikuks olemisest.

Marsi hagist tuleb ka ilmsiks, et Mars oli enda sõnul ainuke bändiliige, kes mängis kõikidel kontsertidel algusest lõpuni otse ega kasutanud eelsalvestust.

Marsi advokaadi sõnul ei vasta tõele ka Nikki Sixxi avalikult esitatud väide, et Mars ei saanud enam mängimisega hakkama. Marsi süüdistuses seisab ka, et Sixx ei ole terve USA turnee vältel mänginud ühtegi nooti, sest Sixxi nähti väidetavate bassipartiide mängimise ajal hoopis muuga tegelemas. Samuti väidab hagi, et ka märkimisväärne osa Mötley Crüe laulja Vince Neili vokaalist on eelsalvestatud, nagu ka osa Tommy Lee trummipartiidest. 

Lisaks olid Marsi sõnul kõik valesti mängitud akordid suuresti seotud hoopiski sellega, et ta oli ainus, kes otse mängis ning tema kõrvamonitorid olid pidevalt rikkis, nii et Mars ei kuulnud oma instrumenti.

Mötley Crüe advokaat on Marsi esitatud väidetele ka vastanud, tuues välja, et ükski Marsi hagis esitatud väide ei vasta tõele. Advokaadi sõnul on bänd oma tegevusega teinud kõik, et kaitsta Mick Marsi tervist ning austada tema privaatsust ja pärandit.

Marsi ja tema advokaatide esitatud hagist nähtub ka, et bänd on tahtlikult varjanud teavet erinevate Mötley Crüe äride kohta, milles Marsil 25-protsendiline osalus on. Marsi sõnul on bänd esitanud nõudmise, millega survestatakse teda allkirjastama lepingut, mille järgi astub ta bändist välja ning loovutab oma osaluse ülejäänud bändile. Vastutasuks saab Mars esialgse ettepaneku järgi 5 protsenti Mötley Crüe 2023. aasta tuuri tuludest.

Mötley Crüe advokaadid väidavad jällegi, et Mick Mars on olukorrast mõnevõrra valesti aru saanud. Nimelt saab Mars jätkuvalt autoritasusid varasemate helisalvestiste eest ning saab uue pakkumise järgi suisa 7,5 protsenti käimasoleva tuuri tasudest, kuid lepingu allkirjastamisega annab ta ära oma juriidilised õigused olla ansambli firmades aktsionär. Mick Marsi sõnul on see aga solvang ning väidab jätkuvalt, et säärast pakkumist laual isegi ei olnud –Marsi sõnul tal paluti loobuda kõigist tulevastest hüvitistest.

Mötley Crüe on tüli lahendamiseks pöördunud vahekohtu poole, et lahendada konflikt delikaatselt ja «Mick Marsi ning tema haiguse suhtes lugupidavalt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles