ÕUDUS KUUBIS Urmas Eero Liiv lahendab HÕFFil sajandi mõistatuse

Kultuuritoimetus
Copy
Djatlovi ekspeditsioon.
Djatlovi ekspeditsioon. Foto: Repro

Närvekõditava etendus-loenguga «Djatlovi surmamatka mõistatuse jälil» astub Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil üllatusesinejana üles filmirežissöör ja telemees Urmas Eero Liiv. 

Djatlovi kuru intsidendi näol on tegemist ühe möödunud sajandi suurima mõistastusega. Igor Djatlovi juhitud ekspeditsioonil kadus lumerohketes Uurali mägedes üheksa noort matkajat. Kui nad mitu nädalat hiljem leiti, ei osanud keegi seletada, mis oli täpselt juhtunud.

Miks olid aluspesus inimesed keset väga külma ja tormist ööd põgenenud kaitsvast telgist? Miks olid nende külmunud laibad kohutavalt moondunud ja veidrates kohtades? Kes või mis rebis suust välja nende keeled ja torkas peast välja silmad?

Urmas Eero Liiv võtab ette 1959. aasta sündmuste tõelise uurimistoimiku ja taastab dokumentaalselt kogu sündmusterea – kuni tõe päevavalgele tulekuni.

Lumest leitud matkagrupi liige.
Lumest leitud matkagrupi liige. Foto: Repro

«Mina tean, mis juhtus!» väidab ta pärast aasta pikkust põhjalikku uurimistööd.

Djatlovi lugu on Liivi sõnul inspireerinud mitmeid filme ja sarju, aga enamasti minnakse neis tegelikust loost väga kaugele. «Mina otsustasin seda lugu jutustada etendus-loengu kaudu, mis tugineb ainult faktidele. Elavas esituses ja elava publiku ees. Just selline esitusvorm koos paljude fotode, filmijuppide ja muusikaga toetab minu uurimistulemust kõige paremini,» ütles ta.

29. aprillil kavas oleva etendus-loengu piletid on müügil neljapäevast – samast päevast alates saab osta ka teiste Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali seansside ja ürituste pileteid.

Baltimaade suurim õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab aset 28.-30. aprillini Haapsalu kultuurikeskuses.

«Djatlovi surmamatka mõistatuse jälil»
«Djatlovi surmamatka mõistatuse jälil» Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles